изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:10 EET
Атентати в Дамаск взеха десетки цивилни жертви    
По света

Много цивилни и няколко военнослужещи загинаха тази сутрин при две експлозии, избухнали близо до обекти на сирийските служби за сигурност в Дамаск. Броят на жертвите при двете самоубийствени експлозии на коли бомби в Дамаск достигна 50 души, съобщиха за ДПА медицински източници, цитирани и от БТА. Сирийският тв канал Дуния, който е близък до президента Башар Асад, съобщи за 40 убити и 100 ранени, като добави, че повечето от жертвите са цивилни.



Заместник-министърът на външните работи Фейсал Мекдад придружи първия екип наблюдатели на Арабската лига до мястото на експлозиите, които според държавната телевизия са поразили щабовете на силите за сигурност и разузнаването и по всяка вероятност са били извършени от Ал Кайда.

Мекдад добави, че взривовете затвърждават убеждението на сирийското правителство, че вълненията, разтърсващи страната от март насам, са дело на терористи. Ливан е предупредил Сирия преди два дни, че бойци на Ал Кайда са проникнали в Сирия от ливанска територия, обяви сирийското външно министерство.
Засега никой не е поел отговорност за атентатите.

"Нямаме никаква връзка с тези брутални нападения, при които бяха убити предимно цивилни," заяви командващият Свободната сирийска армия Рияд ал Асад, лидер на групировката, съставена от армейски дезертьори, присъединили се към
опозицията.
Сирийският активист Омар Идлиби пък заяви: "Имаме сериозни съмнения около тези експлозии, сигурността в този район се поддържа строго и всеки, който влиза в него, е наблюдаван от службите за сигурност на режима."

Наблюдателите от Арабската лига са разположени в страната в съответствие с приетия в понеделник от режима в Дамаск план на панарабската организация за прекратяване на конфликта. Сирийската опозиция подозира, че решението на Сирия, което бе взето след седмици протакане, е само тактически ход за печелене на време и избягване на нови международни санкции.

Режимът на президента Башар ал Асад засили своята въоръжена кампания срещу демонстрантите преди пристигането на арабските наблюдатели.
В понеделник и вторник в Сирия бяха убити по над 100 души. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Атентати в Дамаск взеха десетки цивилни жертви | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди