изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:14 EET
ИМА ЛИ ДЯДО КОЛЕДА?    
Коледа

Който не вярва - може да проследи пътуването му по интернет

 



"На Коледа стават чудеса", "Дядо Коледа обикаля с шейната с елените и пуска подаръци през комина" - това са част от твърденията за съществуването на празничната магия. Има и скептици, които казват - "Глупости. Това е пълна измислица. Подаръците под елхата ги слагат възрастните, за да радват децата". Да, ама не. Дядо Коледа съществува и всеки може да се убеди сам в това, като тази година Google и NORAD канят целия свят да проследят пътуването на Добрия старец по света. Сайтът www.noradsantana.org вече работи и през целия последен месец на отиващата си 2011 година забавлява посетителите с празнични игри и забавни факти за Норард и Дядо Коледа. На Бъдни вечер интернет страницата ще преследва Веселия старец и неговата шейна, докато той обикаля света, за да разнася подаръци. Виртуалното риалити ще стартира в 2 часа сутринта източно стандартно време на 24 декември - т.е. 19 ч. българско време на 23 декември. На сайта всеки ще може в реално време да проверява къде са намира Белобрадият старец на Google Maps или да го гледа как прелита между комините в 3D на Google Earth. Не пропускайте страхотната възможност да покажете на малкия си син или дъщеря, че в света на големите наистина има чудеса. Тези от вас, които няма да бъдат у дома, могат да проследят магичното пътуване и от екрана на смартфона. Е, сега вярвате ли в Дядо Коледа?!

 

КАК НИЕ ПРОСЛЕДЯВАМЕ ДЯДО КОЛЕДА

 

Стъпките на Добрия старец проследяваме благодарение на камери и високоскоростни цифрови фотоапарати, предварително разположени на много места по целия свят само на 24 декември. Това съобщава самият сайт за проследяване. Камерите улавят изображения и видеоклипове на Дядо Коледа и неговите елени от пътуването им по целия свят. В момента може да се види клип от миналогодишната обиколка на Добрия старец, като часовник отброява всяка секунда от старта на тазгодишното му пътуване по света. NORAD използва четири високотехнологични системи за проследяване на Santa - радар, сателити, Санта камери и изтребители.

Проследяването на Дядо Коледа започва с радар NORAD система, наречена Северно предупредителна система. Тази мощна радарна система се състои от 47 инсталации, които се активират на 24 декември. Втората система е спътникова, разположени в гео-синхронна орбита на 22.300 км от повърхността на Земята, оборудвана с инфрачервени сензори. Те позволяват да се открие топлина - обикновено се активират от удивително, ярко червения нос на Рудолф, който е буквално като инфрачервен подпис и позволява на сателитите Рудолф и Дядо Коледа да бъдат открити. Третата система за проследяване е Санта камера мрежа. Тя се използва през 1998 г., която е и годината, в която започва проследяването на Добрия старец и неговата световна обиколка и в интернет. Използват се и високоскоростни цифрови фотоапарати. NORAD използва всички системи само веднъж годишно. Камерите улавят изображения и видеоклипове на Дядо Коледа и неговите елени по целия свят. Четвъртата система са изтребители. Канадски NORAD бойни пилоти, управляващи CF-18, както и американските им колеги, летящи на F-15 и F-16, прихващат и посрещат с "Добре дошъл" Добрия старец в Северна Америка. След като данните се съберат на 24 декември, се качват в Google Maps и Google Earth, така че семействата по цял свят могат да следват Дядо Коледа.

Любопитно е, че в продължение на повече от 50 години NORAD и неговият предшественик - CONAD, следят полета на Дядо Коледа. Традицията започва през 1955 г., след като базираната в Колорадо Спрингс-Sears Roebuck & Co. поставя начало на търсенето на Добрия старец, след множество обаждания на деца - дали той е тръгнал на път.

През 1958 г., правителствата на Канада и Съединените щати създали специална команда от националната противовъздушна отбрана за Северна Америка, наречена North American Aerospace Defense Command, известна също като NORAD, която започват проследяването на Дядо Коледа и това вече е традиция.

 

НДТ по материали от Интернет

 


Сходни връзки

ИМА ЛИ ДЯДО КОЛЕДА? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди