изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:18 EEST
БАН към министрите: Не археолозите саботират магистралите    
Новини

Категорично отхвърляме обвиненията, изнесени в стенограмата на сайта на Министерския съвет, от проведеното заседание на правителството на 21 декември 2011 г. От нея става ясно, че правителството има проблем с изграждането на магистралите “Струма” и “Хемус” и виновни за това са археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник, които, според министъра на регионалното развитие  и благоустройството “саботират строителството ” и са към Българската академия на науките, се казва в декларация на БАН, публикувана на нейния сайт.



От стенограмата става ясно, че правителственото смята археолозите за изнудвачи. На заседанието се е обсъждало отчуждаване на частни имоти за изграждането на частта от АМ „Хемус” в Шуменско.

"Продължават изнудванията. В момента искат да ни спрат ЛОТ 1, 300 метра от най-важния изкоп на най-дълбокото място, където трябва да изземваме земна маса, само защото трябва да се правят най-рано до септември догодина разкопки и проучвания", казва министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Тя допълва, че правителството е дало 5 млн. само за 2011 г. "за какви ли не обекти". "Но те за всеки обект искат и още в дълбините, в недрата да влязат сигурно, не знам".
Павлова продължава, "че на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ „Струма”, трябва да спрем, да не копаем, защото те ще правят разкопки, защото е изключително важно!".

Премиерът Бойко Борисов отговаря "да не го коментираме, техните номера са ми известни. Те не са към Министерство на културата, нали, Рашидов?"
Павлова обаче изпреварва министъра на културата и казва, че са към БАН.

От БАН обаче заявяват, че археологическите музеи, споменати в разговора - в Шумен, Кюстендил и Перник, са регионални исторически музеи и са към съответните общини, а не към БАН.
"Нещо повече, тези музеи са подчинени методически на Министерството на културата.

"Забавянето на строителството на магистралите “Хемус” и “Струма” е не по вина на археолозите, а заради непрекъснатото променяне на трасето на магистралите, късното осведомяване на археолозите от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" и драстичното закъсняване на процедурите по отчуждаване на частни имоти, по трасето на магистралите", се казва в декларацията на БАН.

Ръководството на БАН е силно притеснено от тона на обсъждането по време на правителственото заседание, където археолозите се представят като хора, които “изнудват държавата и спират магистралите” и “извиват ръце” на правителството, се казва в съобщението.
От БАН твърдят, че до този момент археолозите на академията "само са помагали и са съдействали на държавата, в нейните инфраструктурни проекти, като са работили по взаимно договорени срокове". http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БАН към министрите: Не археолозите саботират магистралите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди