изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:33 EEST
ЗА МИРЧО ПРАЗНИЦИТЕ СА СПЕЦИАЛНИ – ЩЕ ЧУЕ МАЙКА СИ ПО ТЕЛЕФОНА    
Коледа

Нито едно семейство няма да вземе родното си дете от дома в Крушари, семействата на работещите там отварят сърцата си за болните деца



 

Нито едно семейство няма да вземе за предстоящите празници детето си, което е настанено в дома за деца с умствена изостаналост „Св. Николай Чудотворец” в Крушари, съобщи директорът му Юлия Върбанова. Тя огорчена сподели, че след като проектът, по който работи социалното заведение, е  изискал да се изпратят писма до родители, с които отново да бъдат попитани - дали искат да се грижат за децата си, някои я ругаели по телефона и дори използвали цветущи изрази. Имаше и родители, които се изненадаха, че детето им е живо, сподели тя. Други пък я питали дали ще им даде 100 лева, за да дойдат до Крушари.

Общо 95 са настанените в дом „Свети Николай Чудотворец” деца и младежи. От тях 58 са над 16 години. Най-малкият е момченце на 7 години, а най-възрастният - на 33. Доста от децата посещават учебно заведение. 33-ма учат в Помощното училище, средното общообразователно училище в Крушари посещават две деца, а едно ходи на детска градина. Успехът на учениците е 4-4,5 и те много добре се развиват, обясни Юлия Върбанова. Десетокласнички са две много талантливи момичета от дома. Милена Христова и Елица Маринова. Милена през тази година е спечелила първо място на републикански конкурс за рисунка на тема „Мисия спасител”, а Елица е с второ място от конкурса на дирекция „Гражданска защита”, участват и в Спешъл олимпикс, които са олимпийски игри за деца с ДЦП.

И макар да има деца, които са социализирани и много добре се справят,  не се е явил нито един кандидат за приемен родители, за осиновител или пък биологичен родител, който да пожелае да прибере родното си дете у дома.

Само на шест деца родителите все още са настойници, а на всички останали - настойник е директорката. Само три майки обаче искат да си виждат децата.

Сред тях е майката на 19-годишния Мирчо. Той е с ДЦП и умствена изостаналост, но е ученик. Майката живее в Англия, където има ново, английско семейство. От дълги години не е виждала момчето. Обажда му се по телефона -  винаги на 30 декември, когато Мирчо има рожден ден. Два пъти в годината се обажда по телефона в дома бабата на момчето, която живее в Пловдив. Тази година майката посетила Мирчо в дома. Била заедно с английския си съпруг, но и дума не казала да вземат момчето при тях. Сега Мирчо отново чака да стане 30 декември, когато знае, че по телефона в дома ще му се обади майка му, за да му честити рождения ден.

Георги също е момче от дома. До 4-годишен той се е развивал нормално. Бил е обикновено малко детенце. След ваксинация получава Детска церебрална парализа, сега има дълбока умствена изостаналост. Майка му, която живее на около 80 километра от Крушари, използва всяка възможност да посети момчето. Той познава само нея от детството си, когато е расъл в семейство. Сега, когато я види, се хвърля да я прегръща, но, когато тя си замине, става страшно, обяснява Юлия Върбанова. Дори има експертно лекарско становище, което казва, че детето се поддава на лечение едва когато майката я няма. Затова и майката на Георги изпратила писмо на шефа на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани, в което казва, че преди време социалните служби са й отнели детето, защото преценили, че не може да се грижи за него. Тя пише още, че сега иска детето й да остане в дома в Крушари, защото там се грижат за него, както тя у дома не може. Жената уверява, че ще посещава момчето докато е жива, но не го иска в къщичка близо до дома й, защото, когато я види, той става агресивен. 

И докато повечето родители не се сещат за децата си в дома, то вече седем семейства на работещи там са пожелали да споделят празника с болни деца, които на Коледа ще бъдат с тях около елхата. НДТ

 


Сходни връзки

ЗА МИРЧО ПРАЗНИЦИТЕ СА СПЕЦИАЛНИ – ЩЕ ЧУЕ МАЙКА СИ ПО ТЕЛЕФОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди