изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:51 EET
България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър    
Европейски съюзНовият зам.-министър на правосъдието Деница Петкова е причина държавата да плаща след осъдително решение срещу България, постановено от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Преди два дни Петкова бе назначена от премиера Бойко Борисов за заместник на новия правосъден министър Диана Ковачева. Досега Петкова беше съдийка в Бургаския окръжен съд.

През 2003 година тя е била съдия-докладчик по дело за клевета срещу бургаския журналист Катя Касабова (репортер в регионалния в. "Компас"), съобщи пред Mediapool адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". В разплитането на историята участва и Божидар Божков (по това време кореспондент на в. "Сега"), който също е даден на съд в отделно дело от четирима инспектори от образователното министерство заради тяхно разследване.

Те публикуват разкрития как се заобикалят изпитите за приемане в елитните училища в града като 74 напълно здрави деца се вписват като болни от експертна комисия, за да бъдат включени в специалните приемни квоти. Заради това много други деца, положили изпитите, не са успели да учат там, където са искали. След намесата на журналистите комисиите за приема на болни ученици в гимназиите са подменени, но това не се оказва достатъчно доказателство за съда.

Разследването води до множество награди, включително "Паница" и награда на от фондация "Свободна и демократична България".
Съдия Петкова обаче произнася решение, с което Катя Касабова е осъдена да плати на четиримата експерти 7500 лева.  Божков също е осъден, но от друг съдия  - на 6300 лева.

Двамата обаче завеждат заедно дело срещу България за нарушено право на изразяване и го печелят през пролетта на тази година. Съдът в Страсбург присъжда държавата да плати 11 800 лева на Касабова и 25 000 лева на Божков. Досега това остават и единствените случаи, по който България е осъждана за нарушаване на това основно човешко право, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Мотивите в решението на съдийката срещу Катя Касабова са странни и са коментирани специално в решението на Европейския съд. В мотивите си  Петкова признава, че с репортажите си подсъдимата журналистка е действала в защита на обществения интерес, но посочва, че тези нейни подбуди не елиминират наказателната й отговорност.

"Това беше едно уникално решение. От една страна съдът признава, че журналистът действа в защита на обществения интерес, а го осъжда за клевета", коментира Кашъмов. 

Тази част от биография на Деница Петкова обаче бе пропусната в справката, разпространена от кабинета по повод назначението й за зам.-министър. Министерският съвет съобщи, че тя има магистратура по право от Бургаския свободен университет и 16 години юридически стаж. Била е съдия в районните съдилища в Карлово и Поморие и в Окръжния съд в Бургас. През 2009 година Висшият съдебен съвет й присъжда ранг на върховен съдия. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър
Автор: Anonymous да 2011-12-25 @ 11:35 EET
Когато се чуят думите:Завърших свободния ...........това значи купих си диплома от .............Много от тези "специалисти"
не ги вземат на работа,особенно юристите.Тук има два отговора:Или добре е плащала с тяло или в брой,или ползва
"имаш вуйчо владика ставаш поп"

България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър
Автор: Anonymous да 2011-12-25 @ 11:38 EET

България осъдена в Страсбург заради нов зам.-министър
Автор: Anonymous да 2011-12-26 @ 00:11 EET
Позор за България и за Б.Б

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди