изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:02 EEST
ЕКСТРАВАГАНТНО И ВКУСНО В НОВОГОДИШНАТА НОЩ    
Кулинарни

Новогодишната вечеря трябва да е стилна, питателна и богата, но в същото време - да е и предизвикателна, защото - за разлика от Бъдни вечер или Коледа, тук няма канони, няма традиции. Имаме пълната свобода да избираме - от класиката на пържолките до нещо модерно, екстравагантно, но при всички случаи - вкусно и привлекателно. НДТ Ви предлага няколко интересни идеи за вечерта на Нова година:



Празнична салата “Самотен остров”

 

Продукти:
3 домата
1 майонеза
100 г рулца от раци
100 г царевица (варени зърна)
маслини
пресен лук
1 ябълка

Приготвяне: От майонезата, нарязаните на ситно рулца от раци и царевицата се прави салата. Доматите се почистват и нарязват на едро. Нареждат се по ръба на чинията. В центъра й се поставя измитата ябълка (в нея ще се забият по-късно “палмите”). Отгоре се слага майонезената салата. Поставя се втори ред домати и отново салата (останалото количество). Оформя се като “остров”. На дървено шишче се нанизват маслини, а най-горе се поставят стръкчета пресен лук, като се оформят “палми”. Забиват се в центъра на салатата (в ябълката).

 

Рибен коктейл “Зимно море”

 

Продукти:
200 г пушено рибно филе
2-3 кисели краставички
2-3 кисели моркова от туршия
1 глава лук
80 г майонеза
1/3 кофичка кисело мляко
1 суп. лъж. кетчуп
1 суп. лъж. бяло вино
половин лимон
щипка захар
2-3 маслини
2-3 стръкчета копър или магданоз

Приготвяне: Рибното филе се нарязва на парченца. Двете краставички и морковите се нарязват на кубчета, лукът се нарязва на кръгчета. В чаша за вино се подреждат продуктите, като се смесват. В отделен съд се смесват майонезата, киселото мляко, кетчупът, бялото вино, захарта и една кафена лъжичка лимонов сок. С така приготвената смес се заливат рибата и другите продукти в чашата. Рибният коктейл се украсява с кръгчета лимон, маслинките, стръкчета копър, останалите краставичка и морков.

 

Новогодишни сарми-хапки

 

Продукти:

1 кг кайма

150 г сланина

1/2 чаена чаша ориз

1 лъжица доматено пюре

сол

по 1 лъжичка черен и червен пипер

1 кисела зелка

Приготвяне: Листата на зелката се нарязват на по-малки части, а твърдата им част се накълцва на ситно. Сланината също се нарязва на малки парченца. Каймата се омесва с ориза, пипера, солта, доматеното пюре, размито в малко вода. С тази плънка се свиват малки сармички, като във всяка се слага по парченце сланина. Сармичките се нареждат плътно една до друга в тенджера, чието дъно е покрито с накълцано зеле. Заливат се с вода и зелев сок по равни части, притискат се с чиния и се варят на тих огън час и половина.

 

Специалитет “В полунощ”

 

Продукти:

800 г телешко месо (филе)
200 г кашкавал
4 филийки бял хляб
2 яйца
50 г мазнина
4 парченца луканка
1 кафена лъжичка брашно
сол, черен пипер и кимион

За пюрето:
1 кг картофи
50 г масло
2 чаши прясно мляко
сол, черен пипер
За гарнитурата:
1 кг грах
50 г масло
2 моркова
2 глави лук
една глава чесън
магданоз, сол и черен пипер

Приготвяне: Филето се нарязва на четири парчета, подобни на филийки хляб. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и счукан кимион и се оставят на хладно място няколко часа. След това парчетата месо се изпържват добре от двете страни в тиган със сгорещена мазнина. След като се извадят от тигана, се оставят в топъл съд. Грахът се слага в тенджерка заедно с маслото, лука, морковите (настъргани), чесъна, магданоза, 1 супена лъжица вода, сол и черен пипер, захлупва се много добре и се оставя да се задушава 15 минути, като се разбърква. Пюрето от картофите трябва да се приготви малко преди сервирането. Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода (30 минути), след което се изваждат, отцеждат се и се смачкват на пюре. Към тях се прибавя най-напред маслото, а после кипналото мляко на части, докато се получи желаната гъстота. Прибавят се също сол и черен пипер на вкус. Ако пюрето не се сервира веднага, добре е да се държи на топло във водна баня. Яйцата се разбиват много добре и към тях се прибавят брашното и малко сол. Хлебните филийки се потапят леко от двете страни в студено мляко, след това в яйцата и се изпържват в мазнината, останала от пърженето на месото. Кашкавалът се нарязва на 4 филийки и се изпържва по същия начин като хляба, но се потапя само в яйцата. Във всяка чиния при сервирането се постява най-напред пържена филийка хляб. Върху нея се слага парче паниран кашкавал, а най-отгоре парче месо, гарнирано с тънко отрязано парченце луканка. Около тази пирамида на групички се подреждат двата вида гарнитура - грахът и пюрето от картофи.

 

Вита баница със сирене

 

Продукти за тестото:
600 гр бяло брашно
250 мл хладка вода
1 яйце
1 ч. л. сол
1, 5 с. л.  оцет
3 с. л. олио

Продукти за плънката:
400 гр сирене за плънка на корите
5 яйца
1 / 2 кофичка кисело мляко
125 гр масло
царевично брашно за разточване на корите.

Приготвяне: В голяма купа пресяваме брашното. Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата. Започваме да събираме брашното с течната част от средата навън. Добавяме малко по малко останалата вода и замесваме средно твърдо тесто /малко по-твърдо от хлебното/. Месим тестото около 10-12 мин., докато стане гладко и меко.
Разделяме тестото на 6-7 топки. Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа. Оставяме топките да престоят 1 час, за да се отпуснат.
През това време приготвяме плънката: Сиренето натрошаваме в купа. Яйцата смесваме с млякото и разбъркваме. Маслото нарязваме на малки бучки. Отпусналите се кори започваме да разточваме една по една. Поръсваме с брашно по време на точене, което предпазва кората от залепване и лесно разточване. Всяка кора поръсваме със сирене. Отгоре с ръка напръскваме добре с яйчено-млечната смес. Накрая поръсваме с нарязаното масло и навиваме на руло с помоща на кърпа. Навитата кора слагаме в намаслена тава и започваме да навивавме баницата, като започнем от средата навън. Така свързваме всяка следваща кора, докато се изпълни формата с вита баница. Накрая, ако остане от плънката, заливаме върху баницата и слагаме кубчета масло. Печем в умерена фурна - до готовност или порозовяване от горната и долната страна. Изваждаме, напръскваме с малко вода и завиваме с кърпа за 10 мин.   

 

Захарни портокалови сладки

Продукти:

225 гр масло

1 ч захар

2 ч брашно + брашно за точене

1 яйце

1 с. л. фино настъргана портокалова кора

щипка сол

1 ванилия

1 с. л. бакпулвер

 За глазурата:

200 гр фина пудра захар

1 белтък

1 с. л. портокалов сок

- бои за оцветяване

- кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне: Смесваме захарта, маслото и яйцето. Разбъркваме добре, докато се смесят продуктите. Брашното пресяваме със солта и бакпулвера и добавяме към маслената смес. Замесваме меко тесто. Добавяме корите от портокал и ванилията и отново омесваме хубаво тестото. След това го разделяме на две части, увиваме в найлоново фолио и оставяме за около час в хладилника - да се стегне. Тестото може да стои в хладилник до два дни. Изваждаме и поръсваме плота с брашно. Разточваме тънка или такава кора, каквито искате да бъдат бисквитите. Изрязваме с фигурки и печем върху пекарска хартия за около 5-7 мин. или, докато порозовеят краищата. Охлаждаме и декорираме.

Приготвяне на глазурата: Белтъка разбиваме с вилица. Добавяме портокаловия сок и захарта на части. Започваме да бъркаме, докато се образува гладка глазура. Оцветяваме глазурата в желаните цветове и декорираме. Можем да декорираме с готова глазура за декорация или да си направим фунийки от пекарска хартия, в които слагаме различни цветове глазура и отрязваме връхче на фунийката. Може и със сладкарски пош и тънък накрайник за декориране.

 


Сходни връзки

ЕКСТРАВАГАНТНО И ВКУСНО В НОВОГОДИШНАТА НОЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди