изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:41 EEST
КОЛЕДНА КОМПИЛАЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ И ИСПАНСКИ ТРАДИЦИИ    
КоледаКомпилация от български и испански традиции - така описва посрещането на Коледа Соня Охова - бивш зам.-главен редактор на НДТ. От години тя живее със семейството си в Барселона. "Хапването започва по испански - с аператив от бяло вино и marisko- морски дарове - разказва Соня. - Минаваме през сармите от кисело зеле и кълцано месо. Тук не познават киселото зеле, ние си го купуваме от български магазин.

Баницата с късмети е задължителна. Накрая, ако имам достатъчно време, завършваме с баклава. И всичко това - обилно полято с червено вино и много настроение". Соня споделя и нещо интересно - в Барселона в почти всички фирми подаряват на служителите си за Коледа /Navidad/ по едно lote - кутия, пълна с разни вкусотии и алкохол.
На Нова година /Noche Vieja/ в полунощ на всеки камбанен звън се изяжда по едно зърно грозде, продължава разказа си Соня Охова. И допълва, че се продават опаковки с по 12 зърна - колкото са месеците в годината. "Голямо бързане и преяждане пада... Аз все още не съм успяла да се преборя с всичките 12 зърна", признава бившата ни колежка. Тя разказва и за друга много интересна и важна за испанците традиция - подреждането на Belen - с различни пластмасови фигурни се пресъздава раждането на Исус. Подреждат се пещерата, поклониците, Мария и бебето Исус, понякога не липсват и овцете.
"И най-накрая остава най-интересното - 6 януари - Денят на царете Baltazar, Gaspar i Milscor - разказва Соня. - Тогава децата получават подаръците си, а не на Нова година. На тази дата се организира най-големият карнавал, шествие, което обикаля по главните улици на Барселона и се раздават тонове бонбони". НДТ


 


Сходни връзки

КОЛЕДНА КОМПИЛАЦИЯ ОТ БЪЛГАРСКИ И ИСПАНСКИ ТРАДИЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди