изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:05 EEST
Италия махна напълно ограниченията за българи    
Европейски съюзИталия отваря напълно трудовия си пазар за българи и румънци от 1 януари 2012 г., съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

Италия е 17-та страна-членка на ЕС, която в съответствие с принципа на свободното движение на гражданите на съюза прекратява ограничителните мерки за български и румънски граждани до съответните пазари на труда, договорени в рамките на преходен период, пише в изявление на външния министър Николай Младенов и министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Това решение напълно отговаря на изразените многократно позиции на основните европейски институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Убедени сме, че отпадането на ограниченията ще допринесе за по-доброто функциониране на единния пазар на ЕС", отбелязват министрите.

Договорът за присъединяване от 2005 г. позволява на 25-те страните от ЕС да ограничат временно свободния достъп на работници от Румъния и България до трудовите им пазари.
Преходният период от общо 7 години е разделен на три етапа - 2 плюс 3 плюс 2 години. В края на всеки етап страните обявяват дали спират забраната или искат тя да действа и през следващия.
До 31 декември тази година всяка страна трябва да уведоми писмено ЕК дали планира да запази ограниченията за следващите две години - до декември 2013 г.
За да може комисията да удовлетвори подобни претенции, тя трябва да получи аргументирани искания от страната, които да докажат наличието на "сериозна заплаха" за трудовия й пазар.

Такива искания вече изпратиха Великобритания, Ирландия, Белгия. Холандия и Франция също заявиха намеренията си да продължат ограниченията.

В началото на декември стана ясно, че Германия отваря трудовия си пазар за българи. Остава изискването за разрешение за работа за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Италия махна напълно ограниченията за българи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди