изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:16 EEST
Човек се прозява над 240 хил. пъти в живота си. Защо се прозяваме?    
 

Любопитно

Всъщност прозяването се оказва доста полезна реакция на организма, която не бива да сдържаме, според невропатолози от Нюйоркския медицински център. Това ни действие е отражение на древен инстинкт, заложен при почти всички животни, сред които са даже и жабите.



Изследванията показват, че при прозявката дихателните пътища максимално се разширяват, мускулите се отпускат, след което се получава нещо като кратка, но много приятна загуба на съзнание (пълна релаксация). Също така прозявката помага на човек да премахне умората, психическото натоварване, стреса и да насити белите си дробове с кислород.

От друга страна честото и безпричинно прозяване може да индикира за появата на множествена склероза и мигрена. Така че, ако сте се наспали добре, а прозявките не стихват, най-добре се консултирайте с лекар.

Относно заразителността на прозяването, проведените експерименти доказват, че от вашата прозявка могат да "прихванат" 60% от околните, а най-склонни към този вид подражание са съпреживяващите хора. Някои индивиди дори са способни да се прозеят само от вида на снимка с прозяващ се човек.

Според редица учени прозяването не е просто имитация, а важна поведенческа реакция. Прозявайки се в компания, ние подсъзнателно сигнализираме, че сме част от тази общност. http://www.vesti.bg

Сексът не струва? Говори с нея
 


Сходни връзки

Човек се прозява над 240 хил. пъти в живота си. Защо се прозяваме? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди