изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:10 EEST
Почина първият президент на Македония Киро Глигоров    
По света

Първият демократично избран президент на Македония Киро Глигоров почина на 94-годишна възраст, съобщиха македонските медии. Глигоров беше начело на страната два мандата през 90-те години на миналия век, когато Македония обяви независимост от Югославия. Началникът на канцеларията на Глигоров Живко Кондев съобщи, че бившият президент е починал в съня си в дома си в македонската столица Скопие снощи, предаде БГНЕС.



Глигоров стана президент на Македония през януари 1991 г, когато страната все още беше югославска република. Той беше начело на Македония по време на референдума, на който страната гласува за независимост.

Македония, която има население от 2,1 милиона души, стана единствената република, която се откъсна от Югославия без война.

Киро Глигоров е роден на 3 май 1917 в Щип. В продължение на два мандата от 1991 до 1999 той беше президент на Македония. За първи път е избран на този пост на 17 януари 1991 г., а от 24 ноември беше преизбран чрез избори. Той беше президент на Македония до 19 ноември 1999 г, когато беше сменен от Борис Трайковски.

След приключването на втория президентски мандат, през 2000 г., когато беше 82-годишен, Глигоров беше включен в Книгата на Гинес като най-стария президент в света.

На 3 октомври 1995 г. в центъра на Скопие срещу него бе извършен атентат недалеч от хотел "Бристол". Той оцеля, но получи тежки наранявания в главата си и изгуби едното си око. Погребението на Киро Глигоров ще бъде утре на Централните гробища в Скопие. По негово изрично желание то ще бъде извършено в най-тесен кръг.

  В бивша Югославия Глигоров заемаше важни длъжности, най-вече в сферата на икономиката. Той оценяваше много високо ролята на първия демократично избран президент на Бъглария д-р Желю Желев за признаването на независимостта на Македония. Покойният вече Киро Глигоров има много родственици в България, преди всичко в София.

 


Сходни връзки

Почина първият президент на Македония Киро Глигоров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди