изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-04-08 @ 15:39 EEST
Какви нови закони влизат в сила тази година    
Новини

В днешния първи работен ден след Нова година влизат в сила някои нови закони. Започва плавното увеличаване на стаж и възраст за пенсия. Те ще продължат да нарастват с по 4 месеца всяка година. Така oт 2020-та за да се пенсионират, жените ще трявба да са на 63 години и да имат 37 години трудов стаж. Възрастта за пенсия при мъжете ще стане 65 години, а стажът 40. Увеличава се и минималният стаж за пенсиониране на военни и полицаи. Той става 27 години.Освен за работодателя, ще има глоба и за работници, които нямат сключен трудов договор, предвиждат и приетите поправки в Кодекса на труда.

Вече са в сила са и по-тежки условия за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица, майчинство и болест, припомня в. "Сега". Увеличава се с 6 месеца периодът, за който се взема доходът при изчисляване на сумите. Така за безработица и майчинство обезщетението вече ще се изчислява върху 24 месеца назад, а не върху 18 както досега.
Болничните пък вече ще се смятат върху дохода за 18 месеца назад вместо за 12.
Хората с придобито право на пенсия вече няма да могат да вземат обезщетения за безработица. Досега достъп до такива нямаха само лицата с вече отпуснати пенсии.

Без промяна се запазва размерът на осигурителните вноски за 2012 г. Общата осигурителна тежест за наетите лица е 12.9% върху заплатата, а за осигурителя - 17.4%. Същите условия на осигуряване се запазват и за самоосигуряващите се и земеделските производители.
Въпреки замразяването на размера на осигурителните вноски обаче над 2 млн. работници и техните работодатели ще плащат по-високи осигуровки през 2012 г. заради вдигането на минималните прагове в 50 от 85 икономически дейности. Средното договорено увеличение в тях е 6.9%.

Тази година отпада задължението за останалите без работа или работещите на повече от 1 договор да подават данъчни декларации, ако данъкът е авансово удържан в пълния му размер. Това изискване доведе до хаос в данъчната кампания през 2011 г., защото засегнатите масово не бяха запознати с него. Заради отпадането на декларациите при тези групи обаче се въвеждат нови задължения за работодателите - да издават служебни бележки за удържани данъци на напусналите служители и на онези, които работят на основно правоотношение при друг работодател.
Гражданите трябва да декларират доходите си от 2011 г. до 2 май, тъй като 30 април е почивен ден, стана ясно още днес от съобщение на НАП.

 От началото на тази година договорите с мобилни, кабелни и интернет оператори вече няма да се удължават автоматично. Два месеца преди изтичането на договора операторът трябва да предупреди клиента си. Ако абонатът не поиска изрично преподписване, тогава контрактът става безсрочен и може да бъде прекратен  с предизвестие.  В рамките на 7 дни клиентът може също така да се откаже от договорената услуга без неустойки.

От днес ще заработят и новосъздадените спецсъдилища и спецпрокуратури. Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления.
Очаква се през следващите дни в новите структури плавно да започнат да постъпват приключените дела, свързани с престъпления на организирани престъпни групи, от цялата страна.

 


Сходни връзки

Какви нови закони влизат в сила тази година | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди