изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:16 EEST
Върнати посланици с досиета от ДС осъдиха външния министър    
Ред и сигурностТрима посланици с досиета от бившата Държавна сигурност спечелиха дела срещу външния министър Николай Младенов заради предсрочното им връщане в България. Върховният администраивен съд отменя заповедите, с които министърът прекрати задграничните командировки на посланиците в Холандия, Сърбия и Гърция - Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов, съобщи БНР.

Тримата заведоха жалби, след като заедно с още над 30 действащи ръководители на дипломатически мисии бяха обявени от Комисията по досиетата като сътрудници или агенти на ДС.

През септември Младенов прекрати командировките им, за да ги върне в България на основание променения Закон за дипломатическата служба, който му даваше право на това, ако мандатите им изтичат. Конституционният съд обаче отмени тези текстове от закона. Така тримата посланици от Хага, Белград и Атина заведоха дела с мотива, че по Конституция само президентът може да назначава и освобождава от длъжност ръководители на дипломатически мисии, а Георги Първанов отказа да подпише укази за това.

Трите съдебни решения могат да се обжалват пред петчленен състав на ВАС.
От Външно министерство коментираха пред Дир. бг, че засега не са получили официално решението на съда и когато това стане, ще анализират мотивите му и ще преценят дали да обжалват в 14-дневния срок.

Неофициално дипломати коментираха, че най-вероятно ведомството ще изплати валутните командировки на въпросните посланици за времето, в което бяха принудени да се приберат в София.
Възможно е да се наложи и да бъдат върнати формално в съответните посолоства, но това би било за съвсем кратко време. Правителството вече обеща въпреки всичко да отзове посланиците по стария закон, защото новоизбраният президент Росен Плевнелиев е готов да подпише указите, щом встъпи в длъжност. dir.bg

 


Сходни връзки

Върнати посланици с досиета от ДС осъдиха външния министър | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди