изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:29 EEST
Кувейтски фонд спечели дело срещу Летище София    
Ред и сигурност

Кувейтският строител на пистите на Терминал 2 спечели делото срещу Летище София в Парижкия арбитражен съд.
Плановете за развитие на софийското летище понесоха сериозен удар, след като стопанисващото го държавно дружество загуби делото срещу кувейтски консорциум и ще трябва да изплати 38 млн. долара обезщетение. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от Bulgaria On Air.



Компанията Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi and Sons построи пистата на новия терминал на софийското летище, финансирана със заем от Кувейтския фонд за развитие. После обаче изпълнителят заведе иск срещу Летище София за забавяне на разрешителните за строеж, оскъпяване на работата и неизплатени суми. Позицията на транспортното ведомство бе, че кувейтците не са представили фактури за допълнителните си разходи и затова те не са им покрити. В крайна сметка Парижкият арбитражен съд се е произнесъл в полза на кувейтската страна.

"Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара – коментира Московски. - Това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си", допълни той.

Според експерти ефектът от разширението на аерогарата и построяването на втори терминал е изчерпан. Броят на обслужените пътници нараства непрекъснато и съвсем скоро капацитетът му вече няма да е достатъчен. Заради това още от миналата пролет се обсъжда вариантът летището да бъде отдадено на концесия, по примера на тези в Бургас и Варна.
"Ако анализите ни покажат, че за осъществяването на амбициите ни за Летище София са нужни толкова и толкова инвестиции, тогава ще решаваме по какъв начин да го направим", каза още министърът. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Кувейтски фонд спечели дело срещу Летище София | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Кувейтски фонд спечели дело срещу Летище София
Автор: Anonymous да 2012-01-05 @ 10:38 EET
Нещо явно аз не разбирам,защо не използват български фирми,ами все с чужди фирми се разправят у нас хората се чудят как да вържат двата края ,а и държавата плаща  купища пари на чужди фирми.Мисля,че и в България има способни инжинери и работници,просто не им се дава възможности да се докажат.До кога ще продължава тази порочна практика.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди