изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:11 EEST
"Информационно обслужване" с нов шеф    
НовиниФинансовият министър Симеон Дянков иска да смени директора на държавната фирма "Информационно обслужване" - Чавдар Тодоров с Александър Колев, който сега е в шефския екип на "Близу". Тодоров обаче използва юридически похвати, за да запази високата си заплата. Драмата с началническата смяна се точи вече близо месец, става ясно от документите, публикувани в Търговския регистър, съобщи Mediapool.



Заедно с Чавдар Тодоров от борда на директорите е освободен и съученикът на финансовия министър Бисер Боев, бивш шеф на "Икономедия". Това е решило на 19 декември общото събрание на акционерите.

На тяхно място са избрани Александър Колев и Ваня Големанска с мандат 5 години. Александър Колев има 12-годишен опит в управлението на ИТ компании, като последното му работно място е в директорския борд на "Бултел Кейбъл България", която е собственик на марката "Близу". Ваня Големанска пък е началник на дирекцията за информационни технологии в Комисията за финансов надзор.

На общото събрание обаче Дянков е бил предаден от собствения си представител Валери Вулев. Той не е подкрепил искането на финансовия министър за разпределяне на 1.5 млн. лв. от резервите на фирмата между акционерите. Парите е трябвало да влязат в държавния бюджет.

Държавата е собственик на 99.5% от "Информационно обслужване", като принципалът му е Министерството на финансите. Останалите акции са собственост на физически лица, придобити по време на масовата приватизация.

Срещу отнемането на парите от компанията се е обявил изпълнителният директор Чавдар Тодоров. Мотивите му са, че така дружеството ще бъде лишено от оперативен кеш и ще възникне риск за изпълнението на проекти свързани със системата за гражданска регистрация, данъчните и митниците. Според Тодоров дружеството дори може да бъде "изправено пред перспективата да бъде обявено във финансова несъстоятелност", става ясно от протокола на събранието.

Срещу разпределението на 1.5 млн. лв. се е обявила и Елена Цолова, миноритарен акционер в "Информационно обслужване". Именно Цолова и съпругът й Огнян оспорват взетите решения на общото събрание пред съда. На 22 декември Софийският градски съд спира вписването на промените, взети на общото събрание. Определението не подлежи на обжалване.

По същия начин съдът блокира вписването на промените в Общинска банка, с които Столичната община си върна контрола върху финансовата институция, но след това бързо се поправи.

Засега изпълнителен директор остава Чавдар Тодоров. "Ходя на работа, задължен съм", каза Тодоров.  Той отказа да коментира какви са мотивите на Дянков за смяната му.

Това е поредният скандал в държавната компания. След идването си на власт през 2009 г. премиерът Бойко Борисов посочи компанията като символ на непрозрачно управление, част от ръководството й нарече "мъжки вещички" и се възмути от високите заплати. Ръководството на компанията беше сменено, включително и бившият съветник на Сергей Станишев Азер Меликов.

През 2010 г. от ръководството си тръгна о.р. генерал Атанас Атанасов, който се обяви против продажбата на имоти от дружеството. Досега обаче нищо не е продадено. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

"Информационно обслужване" с нов шеф | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди