изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:46 EET
Израелски медии: ”Хизбулла” може би готви атентат в София    
По светаИзраелските служби за сигурност са получили информация за подготвящи се атентати срещу израелски граждани на летищата в Европа, преди всичко в София, съобщиха израелски медии. Набелязани са допълнителни мерки за сигурност на летище София, успокоиха от аеропорта.

Според официални източници ръководителят на управлението за сигурност към министерството на транспорта се е обърнал към своите европейски колеги с молба да засилят мерките за сигурност на самолетите, в които има израелски граждани, предаде израелската агенция Курсор, цитирана от "Фокус".

Дани Шенар, ръководител на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, е казал пред вестник „Аарец”, че е поискал от "службите за сигурност в Европа да ескортират израелските групи и да провеждат проверки с помощта на специално обучени кучета”.

България се е оказала в центъра на подготовката на възможен атентат заради големия брой израелци, които пристигат в зимните курорти на страната и посещават и други туристически обекти.

Подозрение, че ливанската шиитска групировка „Хизбулла” може да подготвя мащабен атентат срещу израелци в българската столица София, съобщи и израелското издание "izrus". Информация за това била предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги, твърди изданието.

Военни източници отбелязват, че терористичните атаки се подготвят от „Хизбулла” в навечерието на четвъртата годишнина от ликвидирането на лидера на въоръженото крило на групировката Имад Мугния на 12 февруари.
През миналата година израелски посолства в редица държави по света получиха заплахи за възможни терористични атаки, които съвпаднаха с третата годишнина от смъртта на Мугния. Той бе убит при експлозия на автомобил през 2008 г. и „Хизбулла” обвинява Израел.

Израелските граждани се предупреждават за възможни атаки зад граница. Препоръчва се да бъдат избягвани определени дестинации, сред които Египет, Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Кот д’Ивоар, Мавритания и Венецуела, пише "Аарец".

Израелската служба за борба с тероризма заяви тази вечер, че не разполага с конкретна информация относно възможно терористично нападение срещу израелски туристи в България, и че те не трябва да се въздържат от посещения в страната, съобщи в. "Аарец", цитиран от БТА.
Службата изтъкна, че първоначалното предупреждение на Дани Шенар по този въпрос било направено преди три седмици.

Българските специални служби не разполагат с информация за подготвян терористичен акт на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Набелязани са допълнителни мерки за сигурност на летище София, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
На летище София е проведена работна оперативка с представители на израелската авиокомпания „El Al”, дирекция „Сигурност” на летище София и представители на Главна дирекция „Гранична полиция”. Оперативката е проведена сутринта. Работната група е сформирана веднага след подаване на сигнала от израелска страна.

Към настоящия момент няма абсолютно нищо, което да е свързано или да води до повишаване на степента за сигурност в България, каза за "Фокус"  вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Няма повишена опасност, провеждат се стандартните процедури и се вземат стандартните мерки за сигурност в страната, добави той.

"Българските служби са в непрекъсната връзка с евроатлантическите партньори, обменът на информация и между българските служби е ежедневен. В службите за сигурност и при обмена, който имаме с нашите евроатлантически партньори, който е изключително динамичен и много пунктуален във всяка една насока, няма абсолютно никакви сигнали, които да водят в някаква промяна за степента за сигурност в България", каза Цветанов.
По думите му, службите са в режим на постоянна работа. Той е разговарял с премиера Бойко Борисов и с министъра на транспорта Ивайло Московски.

Искам още веднъж да се разграничим от това, което беше тиражирано в публичното пространство и създаде някакво напрежение, което смятам, че е недопустимо, каза Цветанов.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев увери, че към момента няма промяна в степента за сигурност в България.
"Няма повишена опасност. Провеждат се стандартните процедури и се взимат стандартните мерки за сигурност в страната. Българските служби са в непрекъсната връзка с евроатлантическите структури за сигурност и израелските специални служби. Към момента българските граждани могат да бъдат спокойни", каза той. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Израелски медии: ”Хизбулла” може би готви атентат в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди