изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-06-03 @ 03:26 EEST
Караджова спря строеж на ветропарк заради птици    
ЕкологияМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) отмени решение на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-Бургас за изграждане на ветропарк, съобщи Българското дружество за защита на птиците.Информацията потвърдиха за БТА и от екоминистерството. Решението на РИОСВ е обжалвано от БДЗП и сдружение "Зелени Балкани".


Одобреният ветроенергиен парк е предвиждал 11 ветрогенератора и е трябвало да бъде изграден в най-интензивната част на единия от двата най-големи миграционни пътища в Европа - Виа Понтика, където прелетният коридор е с ширина не повече от 60 км. Това е на практика най-тясното място на прелетния път не само по българското Черноморие, но и въобще северно от Босфора.

Площадката на ветропарка е само на 5 км от границата на защитена зона "Атанасовско езеро", което в резултат на над 20-годишни проучвания е доказано най-важното място с тесен фронт на миграция на щъркели, пеликани и грабливи птици в България.

До 204 000 щъркела и до 60 000 грабливи птици прелитат ежегодно там по време на есенната миграция. Това е и мястото с най-голяма концентрация в Европа по време на прелет за розовия пеликан, къдроглавия пеликан, тръстиковия блатар и вечерната ветрушка. Атанасовско езеро е и на второ място след Босфора по концентрация на малкия креслив орел.

Изграждането на парка би създало смъртоносна преграда за пеликаните, идващи от север и кацащи да нощуват в езерото, отбелязват специалистите.

Решението, с което директорът на РИОСВ одобрява изграждането на ветропарка, е взето на базата на погрешно представена и интерпретирана биологична и орнитологична информация, както и непълна оценка за съвместимост, която не отговаря на нормативните изисквания, смятат от БДЗП.
Оттам благодарят на министъра на околната среда и водите Нона Караджова за отмяната на решението.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Караджова спря строеж на ветропарк заради птици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди