изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:09 EEST
ВОДНИЯТ ПРОЕКТ НА ДОБРИЧ Е ВНЕСЕН ЗА ОДОБРЕНИЕ В ЕК    
НовиниПо-малко от месец след като общините в Пловдив и Добрич депозираха в Министерството на околната среда и водите проектите си за изграждане на ВиК инфраструктурата, които очакват субсидии по оперативна програма „Околна среда“, пълните досиета са изпратени за одобрение в Европейската комисия.




Това съобщиха от екоминистерството след приключването на задължителните проверки по проектите и от българската страна. Следват процедурите за оценка и от Еврокомисията, така че тя да бъде обявена до края на годината, съобщиха още от ековедомството.
Общата стойност на двата проекта е в размер на 260 млн. лв. Самото изработване на документацията е финансирано по предприсъединителната програма ИСПА, а строителството ще се осъществи със средства от оперативна програма „Околна среда” и чрез съфинансиране от двете общини.
Водният цикъл на община Добрич ще струва 115 млн. лв., които ще се вложат в пълната рехабилитация на водоснабдителната система на града, включваща реконструкция на 77 километра водопровод.
По проекта ще се бъдат подновени и над 4 км. канализационни колектори, три канално-помпени станции и ще се модернизира пречиствателната станция за отпадъчни води край квартал Врачанци, което ще подобри състоянието на природата в този район.
Проектът на община Пловдив е за 145 млн. лв., с които ще бъде реконструирана градската пречиствателна станция и ще се изгради инсталация за отстраняване на азота и фосфора от отпадните води.
Допълнително се предвижда рехабилитация на механичното стъпало за пречистване, в резултат на което в река Марица ще се вливат незамърсени води. Преработената утайка по проект ще се използвана за наторяване в земеделието.
От екоминистерството съобщиха, че Европейската комисия е дала положителна оценка и на новите системи за управление и контрол, извършвано от българската страна по изпълнението на оперативната програма „Околна среда“.
Проверките на изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС” към ековедомството за реализираните плащания по програмата през 2010 г., са показали, че неточности са установени само при плащанията на 41 хиляди лева, съставляващи едва 0,11% при допустими 2% от общо изплатените средства.
 


Сходни връзки

ВОДНИЯТ ПРОЕКТ НА ДОБРИЧ Е ВНЕСЕН ЗА ОДОБРЕНИЕ В ЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди