изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:05 EEST
Пререгистрирани са 13 602 фирми от вписаните в Окръжен съд – Добрич    
Ред и сигурност13 602 фирми и кооперации са получили към 31.12.2011 г. документи за пререгистрация от Окръжен съд – Добрич. Най-много удостоверения за пререгистрация са взети от Еднолични търговци – 7782 броя, следвани от Дружества с ограничена отговорност и Еднолични дружества с ограничена отговорност – 5 227 броя. В съда остават преписките на още 18  893 търговци.

 До края на месец октомври фирменото деловодство трябва да изготви точен списък на непререгистрираните по вид - ЕТ, ЕООД, ООД, СД, АД, ЕАД и кооперации. Регистрацията на сдружения, читалища, фондации, училищни и църковни настоятелства, адвокатски дружества, ЖСК и мюфтийства остава в съда.

            Най-активен е бил бизнесът през първата и третата година от процеса на пререгистрация – 2008 г. и 2010 г., когато са поискани съответно 3698 броя и 6 141 броя удостоверения за пререгистрация. През 2009 г. са взети 1 795 броя, а през 2011 г. 1968 броя удостоверения за пререгистрация. През декември 2011 г. са поискани 928 броя удостоверения за пререгистрация.

            Към началото на 2008 г., в Окръжен съд – Добрич, са били вписани 38 515 фирми и кооперации, включително 787 сдружения, читалища и други неправителствени организации. Прекратени или заличени към същата дата са 5233 фирми и кооперации.

            Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, напомня, че Едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци, за които не е поискана пререгистрация до 31 декември 2011 г. се считат за заличени от 1 януари 2012 г.

            Фирмените дела на тези търговци ще бъдат архивирани от съда по последната им регистрация. Той трябва да изготви и изпрати до 1 октомври 2012 г. в Агенцията по вписванията Списък на едноличните търговци и клоновете на чуждестранните търговци и Списък на търговските дружества и кооперации, за които не е поискана пререгистрация. Агенцията по вписванията ще изготви Списък на лицата, подали заявление до 31 декември 2012 г., но получили отказ за пререгистрация.

            Законът за търговския регистър предвиждат трите списъка да бъдат публикувани на електронната страница на Агенцията. Информацията в тях може да бъде ползвана от всяко заинтересовано лице, за да подаде до съда по последната регистрация заявление за пререгистрация или за обявяване в ликвидация на търговско дружество и кооперация, определяне на ликвидатор и на срок за ликвидация. За тези дружества и кооперации съдът по регистрацията има задължение да изпрати в електронна форма удостоверение за актуално състояние и актуален учредителен акт на Агенцията по вписванията. Тогава агенцията пререгистрира търговеца или вписва ликвидацията и назначава ликвидатор. След 31 януари 2017 г. агенцията служебно ще заличи търговските дружества и кооперациите, за които не е поискана пререгистрация и обявяване в ликвидация, чиято ликвидация не е приключила поради бездействие, и за които не е открито производство по несъстоятелност.

            Съдът по последната регистрация има задължение да осигури право на всеки да преглежда търговския регистър относно непререгистрираните търговци. Съдът ще архивира и съхранява фирмените дела на прекратените и служебно заличените еднолични търговци и клонове на чуждестранните търговци, на прекратените и служебно пререгистрираните търговски дружества и кооперации.

10.01.2012 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Пререгистрирани са 13 602 фирми от вписаните в Окръжен съд – Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди