изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:06 EEST
ВЕЧЕ И ЗВУКОВ ФОРМАТ НА СЪДЕБНИТЕ ДОКУМЕНТИ    
НовиниНова услуга на хора с увреждания, която предлага Окръжният съд в Добрич, бе представена вчера.


Тя дава възможност за запознаване със съдебни документи в звуков формат. Софтуерът за синтез на реч „Speechlab 2.0” е предоставен от сдружение „Програма за развитие на съдебната система” софтуер. Продуктът е разработен за незрящи, като преобразува текстове от присъди, съдебни решения и определения, протоколи от съдебни заседания в аудио сигнал. Той ще бъде ползван и в помощ на хора със слухови проблеми, възрастни и неграмотни, информираха от съда.
Услугата може да бъде ползвана в Информационния център на съда, чрез предназначен за граждани компютър който е оборудван с тонколони и слушалки. Двама служители имат ангажимент да превърнат търсения документ от деловодната програма на Окръжен съд – Добрич, в звуков файл и да го предоставят за слушане. Звукови варианти на документите могат да бъдат получени на запис на диск или по интернет, след подаване на съответното заявление по Закона за достъп до обществена информация. Предложението за предоставяне на услугата по интернет е дошло по време на работна среща с представители на организациите на хора с увреждания. На демонстрацията на услугата са присъствали представители на ТС на глухите, ТС на слепоглухите, „Хобис Клуб”, Сдружение на инвалидите „Надежда” и Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Идеята е те да я популяризират сред останалите членове на организациите им. По данни на съюзите на хората с увреждания най-малко 2000 души от Добричка област са потенциални потребители на софтуера за синтез на реч „Speechlab 2.0”.
Всеки ползвател и прослушаният от него документ ще бъдат вписвани в „Регистър”, за да се проследи ефекта и проблемите при употребата на „Speechlab 2.0”. Информация за това ще бъде предоставяне на всеки шест месеца на „Програмата за развитие на съдебната система”, с която Окръжен съд – Добрич, работи по План 2 за подобряване на работата на съда.
 


Сходни връзки

ВЕЧЕ И ЗВУКОВ ФОРМАТ НА СЪДЕБНИТЕ ДОКУМЕНТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди