изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:09 EEST
ПОДГОТВЯ СЕ РЕМОНТА НА КРАЙБРЕЖНАТА АЛЕЯ МЕЖДУ БАЛЧИК И „АЛБЕНА“    
НовиниЧаст от съоръжението пропадна заради бурното море около година, след като беше пуснато в експлоатация




Община Балчик търси строител, който да ремонтира участък от крайбрежната пешеходна алея „Дамбата“, която свързва града с курортния комплекс „Албена“, показа справка на Investor.bg в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Това е първият от общо четирите етапа на цялостната реконструкция на алеята, пише изданието.
Ремонтът се извършва по проект “Защита на морския бряг на гр. Балчик от абразия и ерозия в участъка между буни 204 и 205”, финансиран със средства от оперативната програма “Регионално развитие”. Прогнозната стойност на обществената поръчка без ДДС е над 721 хил. лева, като срокът за изпълнение на строителните дейности е пет месеца, според обявлението на поръчката.
Предвижда се участъкът от алеята, която се руши заради високите вълни, да бъде укрепена с едри скални късове, тъй като буните не осигуряват достатъчна защита от морското вълнение.
Фирмите, желаещи да се включат в процедурата, могат да закупуват документи до 10 февруари и да подават оферти до 21 февруари. Офертите ще бъдат отворени на 22 февруари в сградата на община Балчик. Основният критерий за избор на изпълнител е най-ниската цена.
Пешеходната алея между Балчик и „Албена“ беше окончателно готова през 2008 г. Участък от нея обаче пропадна заради свлачище в средата на 2010 г. и на практика откъсна града от курортния комплекс.
За цялостния ремонт на алеята са необходими около 11 млн. лева, като Община Балчик ще търси и други възможности за финансиране по програма „Регионално развитие“, както и по програми за защита на брега за реконструкция на пропадналия заради свлачището участък.
Миналата година се стигна и до събаряне на незаконно изградени заведения по протежение на пешеходната алея, издигнати буквално над морето. Районната дирекция на строителния контрол предупреди тогава, че конструкциите са и опасни заради нестабилните фундаменти, върху които са поставени.
Алеята между Балчик и „Албена“ се превърна в сериозна туристическа атракция в района. Тя привлече вниманието и на Холивуд, като там бяха заснети сцени от филма "Капитан Дрейк" ("The Immortal Voyage of Captain Drake"), напомнят от Investor.bg.
 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯ СЕ РЕМОНТА НА КРАЙБРЕЖНАТА АЛЕЯ МЕЖДУ БАЛЧИК И „АЛБЕНА“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди