изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:07 EEST
СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ МОГАТ ДА СМЕНЯТ ВИДА НА ОСИГУРЯВАНЕТО СИ    
ИкономикаОт пресцентъра на НАП припомнят, че до края на януари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си. На територията на НАП Варна, в чийто обхват попада и област Добрич са регистрирани 28 908 самоосигуряващите се лица, като до момента това си право са упражнили близо 400 самоосигуряващи се лица, които упражняват свободни професии /адвокати, артисти, музиканти/, земеделски производители, съдружници в търговски дружества,  застрахователни агенти и други, допълват от пресцентъра на териториалната дирекция на приходната агенция.

Желаещите да променят вида на осигуряването си могат да направят това, като подадат декларация по утвърден образец, в която могат да избират как да се осигуряват. Това може да стане като изчисляват осигурителните си вноски по по-висок процент и като се ползват от всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, или да внасят осигурителни вноски на по-ниския процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.
В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентната териториална дирекция. При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избраният и деклариран вид осигуряване. Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез  упълномощено лице, или по пощата с обратна разписка.

 

 


Сходни връзки

СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ МОГАТ ДА СМЕНЯТ ВИДА НА ОСИГУРЯВАНЕТО СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди