изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:17 EET
НЯМА ПОВИШЕНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ ВАРИЦЕЛА В ДОБРИЧКО    
ЗдравеНяма повишена заболеваемост от варицела в Добричка област, съобщи за НДТ д-р Даниела Иванова от Регионалната здравна инспекция.


Данните сочат, че през декември м. г. с тази диагноза са били 62 души, което е нормално за сезона. Най-засегнати са били малчуганите на възраст до 4 години. Имали сме и по 100-тина случая на месец, обясни д-р Иванова. За цялата м. г. регистрираните случаи на варицела са били 463, долу-горе същият е бил броят им и през предходната година. Сега е сезонът, в който децата са в затворени помещения, а заболяването на предава по въздушно-капков път, обясни епидемиологът. И допълни, че в България срещу варицела не се прилага ваксина.
Няма бум на варицела, увери за БТА д-р Илонка Маева, завеждащ отдел "Надзор на заразните заболявания" в Столичната регионална здравна инспекция, цитирана от vesti.bg. Към 8 януари болните от инфекциозното заболяване са били 151, като най-засегнати от него са деца от 1 до 9 години. Най-много случаи са регистрирани в районите на кварталите Надежда, Люлин и Лозенец. Заболелите са от 28 детски заведения и 10 училища. Общият брой на болните през миналата година е бил 6156 души, а през 2010 год. - 4620.
Варицелата /лещенка/ е вид шарка, протичаща с обрив и мехурчета по кожата. Позната е още като "дребна шарка". Има цикличност, но за бум изобщо не може да се говори, успокои д-р Маева. По думите й вирусът е най-активен в периода зима-пролет, а след това затихва. Инкубационният период на варицелата е 21 дни, като ден-два преди появата на обрива и седмица след това болният е заразоносител. Преболедувалият варицела изгражда доживотен имунитет срещу нея, напомни още д-р Маева в отговор на въпрос за рецидив на заболяването сред пациенти. НДТ
 


Сходни връзки

НЯМА ПОВИШЕНА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ ВАРИЦЕЛА В ДОБРИЧКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди