изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:21 EEST
Очаква се руска сонда да се разбие на Земята    
По света

Руската космическа сонда "Фобос-грунт", която не успя да продължи своя полет към Марс, се очаква тази вечер или през нощта да падне на Земята.  Нейната траектория се следи от десетки космически станции, като все още не е ясно къде точно сондата ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата, предаде БНР.



Според последните изчисления на руската космическа агенция "Роскосмос", междупланетната станция "Фобос-грунт" най-вероятно ще падне на земята в Тихия океан недалеч от бреговете на Чили. Само ден преди това прогнозите бяха или за Атлантическия или за Тихия океан. Има и предположения, че станцията ще изгори над територията на Китай.

Учените обясняват тези свои колебания с динамичните промени в атмосферата и слънчевата активност, които съществено влияят на траекторията на космическия апарат. От тежката над 13 тона сонда на земята се очаква да паднат отделни фрагменти с общо тегло около 200 кг.

Токсичното гориво ще изгори в атмосферата на височина 100 км. Няма опасност и от радиоактивно замърсяване, тъй като намиращият се на борда елемент Кобалт 57 е в незначителни количества- не-повече от 10 микро-грама.

Първата от 15 години насам руска междупланетна станция "Фобос-грунт" стартира на 9 ноември миналата година, но поради проблеми в основния двигател, не успя да продължи своя полет към Марс и остана на ниска околоземна орбита. Бяха предприети многобройни опити за съживяване на сондата, но без успех. Очаква се до края на месеца "Роскосмос" да излезе с доклад за причините, довели до този пореден провал в руската космическа програма.  dir.bg

 


Сходни връзки

Очаква се руска сонда да се разбие на Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди