изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:27 EEST
Налагат мораториум за добива на шистов газ, но без конкретен срок    
Парламент  След близо 4-часови дебати депутатите от комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм приеха с 13 гласа "за" редактирания вариант на предложението на Яне Янев и група народни представители за налагане на мораториум върху добива и проучването на шистов газ.

С приетия проект за решение се забраняват проучванията и добив на шистов газ и нефт по т.нар. технология на хидравличното разбиване. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 милиона лева, като забраната няма да включва научно-изследователски методи, съобщи Дарик радио.

Мораториумът ще важи, докато Министерствата на енергетиката и околната среда не приемат текстове в българското законодателство, които да гарантират, че методът фракинг за проучване и добив на шистов газ няма да навреди на околната среда, обяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БТА и Дарик радио.

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на "Коалиция за България" за приемане на закон, забраняващ добива на шистов газ, както и предложението на Волен Сидеров и група народни представители за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в продължение на 20 години.

Народните представители гласуваха предложението на Яне Янев и група народни представители точка по точка като Валентин Николов внасяше редакционни промени. Така депутатите приеха, че се забранява прилагането на технологията "хидравлично разбиване", "удар", "фракинг" и други такива технологии, които вкарват химикали под земята под налягане, по-голямо от 20 атмосфери.

Комисията реши да разгледа темата два дни, след като хиляди граждани протестираха в цялата страна.

„Ние искаме да имаме категорични текстове, че околната среда и водите няма да пострадат при добива на шистов газ. Трябва да има ОВОС във всяко едно проучване за добив на нефт и газ над 1000 метра”, допълни Валентин Николов, цитиран от "Фокус".

С решението се дава срок от 3 месеца на лицата, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си без право на обезщетение, предвижда още приетият мораториум. Валентин Николов каза, че лично е събрал в текста различни предложения на инициативния комитет от общественици. При гласуването на текста в пленарната зала ще се направят още предложения и корекции, добави той.

На заседанието на комисията присъстваха енергийният министър Трайчо Трайков, както и представители на неправителствени организации. Еколозите обаче излязоха от заседанието и обявиха, че са излъгани и протестите срещу проучването и добива за шистов газ продължават. 

Те са недоволни от предложената от ГЕРБ редакция, която е 11-а точка от предложението, част от която гласи, че мораториумът има действие до влизането в сила на Закона за околната среда или до влизане в сила на Закона за подземните богатства. Според еколозите с тази точка всичко се обезсмисля и управляващите се опитват да ги залъжат, че приемат мораториум.

Приетият документ е изпълнен с вътрешни противоречия, но волята на народните представители беше да бъде придвижен максимално бързо към пленарната зала, така както партия ГЕРБ е поела ангажимент към представители на протестиращите, каза след заседанието министърът на енергетиката Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Според него самите вносители на проекта не са знаели какво гласуват и затова трябва да се подготвят по-експертно за гласуването в пленарната зала.

Министър Трайков коментира, че ОВОС е възможно най-сложната и пълна процедура за оценка на въздействието на дадена технология върху околната среда и според него прилагането й ще даде достатъчно гаранции за опазване на природата. Ако депутатите решат, че това не е достатъчно, ще се мисли за промяна в Закона за подземните богатства, каза Трайков.

Очаква се утре или в сряда Народното събрание да гласува решението, което бе взето от комисията по енергетика.

По-рано днес от Министерство на енергетиката съобщиха, че 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за еко-средата. Това става ясно от проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари. dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Налагат мораториум за добива на шистов газ, но без конкретен срок | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди