изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:05 EEST
Брюксел започна процедури срещу Унгария    
Европейски съюзБрюксел започна процедури за нарушения срещу Унгария за три конституционни реформи, които са в разрез с европейското законодателство, обяви председателят на ЕК Жозе Барозу. Повод са оспорваните реформи на централната банка и съдебната система, които усложняват усилията на страната да си осигури необходимата финансова помощ. 



"Ние не искаме да остане и сянка на съмнение, че не се спазват демократичните принципи и ценностите в страната”, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от "Фокус".
Очакваше се Комисията да изпрати три предупредителни писма до правителството на премиера Виктор Орбан с искане да се откаже от спорните реформи. Според източници от ЕС властите в Будапеща са получили срок от един месец да променят законите.

Комисията официално изисква промени в националните закони, които са посочени. Ако исканията бъдат пренебрегнати, Брюксел може да изправи страната пред Съда на Европейския съюз и да й наложи глоби, уточни Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

ЕС е обезпокоен, че новите унгарски закони ще изложат на опасност независимостта на централната банка, ще принудят стотици съдии да се пенсионират по-рано, а унгарската служба за защита на данните ще бъде отворена за политическа намеса, припомня БТА.
Компромисът по новите закони ще бъде решаващ за това Унгария да си осигури спасителна финансова помощ от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС и да си върне доверието.

Франс прес, цитирана от БТА, посочва основните промени, които са влезли в сила с новата конституция от 1 януари или вече се прилагат, като някои от тях няма да могат да бъдат променяни, освен ако за това не дадат съгласието си две трети от депутатите.
- Названието Република Унгария изчезва и страната официално се нарича Унгария.
- Според новата конституция "отговорните за комунистическите престъпления", извършени до 1989 година от ръководителите на сегашната Социалистическа партия (бивши комунисти), могат да бъдат съдени.

Религия:
- В новата конституция се въвежда изричното позоваване на "Господ": "Господ да благослови унгарците". В преамбюла се говори за Бог и християнството като обединяващи фактори на нацията. Критици на текста смятат, че това е дискриминационно към последователите на други религии и атеистите.
В преамбюла се сливат в едно цяло политическата нация и етническата нация. Според него към унгарската нация принадлежат и унгарските граждани, които живеят в Унгария, но принадлежат към неунгарски малцинства, и малцинствата от унгарски произход в други държави, които не са унгарски граждани. Конституцията обещава да съхрани "духовното и интелектуално единство" на унгарската нация.
- Религиозните общности, които получават субсидии от държавата, намаляват от 300 на 14.

Избирателен закон:
- Новият закон предвижда изборите за парламент да бъдат само на един тур за 199 депутати вместо досегашните 386.
 - Право на глас вече имат и унгарците, които живеят в чужбина.

Управление:
- Мандатът на заемащите важни държавни постове в икономиката, правосъдието, полицията и армията се увеличава до девет или 12 години. Това означава, че евентуално ново правителство на друга политическа сила ще бъде принудено да работи с враждебно настроен държавен апарат, отбелязва АФП.

Икономика и финанси:
- Законът за "финансовата стабилност" определя в основния закон на страната единна ставка от 16 процента за подоходния данък.
- Създава се бюджетен съвет, в който влизат трима души, назначени от премиера, който пък ще има правомощията да налага ветото си върху проектобюджета.
- Централната банка: влиянието на правителството е засилено. Президентът на централната банка вече няма да може да избира тримата си заместници, които ще посочва премиерът.
- Паричният съвет увеличава членовете си от седем на девет души. Двамата допълнителни членове ще се назначават от премиера, но същото важи и за другите четирима.
- Форинтът става по конституция национална валута и поради това евентуално присъединяване на Унгария към еврото (Будапеща си е поставила тази задача на хоризонта на 2020 година) ще трябва да се одобри от две трети от депутатите.
- Данъкът върху добавената стойност (ДДС) се вдига от 25 на 27 на сто.

Общество:
- Конституцията постановява, че ембрионът е човешко същество от самото забременяване.
- Конституцията повелява, че бракът може да бъде между един мъж и една жена, изключвайки хомосексуалните бракове.
- Според закон бездомниците могат да бъдат осъдени на затвор.
Държавни медии:
- Радиото и телевизията и информационната агенция МТИ се обединяват и минават под надзора на Медиен съвет, ръководен от близък на премиера Виктор Орбан.
- На единственото опозиционно радио Клубрадио бяха отнети честотите, припомня АФП.
 


Сходни връзки

Брюксел започна процедури срещу Унгария | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди