изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:54 EEST
Разгорещени дебати в парламента за шистовия газ    
Парламент

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроект, внесен от лидера на Коалиция за България Сергей Станишев и група народни представители за забрана на проучването и добива на шистов газ. Гласуваха 123-ма депутати, "за" бяха 43-ма , против - 14, въздържали се – 66, предаде "Фокус".



Валентин Николов от ГЕРБ заяви преди гласуването, че няма да подкрепят законопроекта, защото засяга работата работата на три министерства и такъв закон трябва да се изработи от експерти от съответните министерства.

„За да разсея съмненията искам да кажа, че когато започне разискването за решение на мораториум, аз лично ще направя предложение за редактиране на т.9, която ще въведе безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ”, отбеляза Николов.
След масови протести в редица градове, Министерски съвет оттегли решението си вчера за договор с "Шеврон", а ГЕРБ реши да предложи пълна забрана върху прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и (или) добив на газ и нефт.

Петър Курумбашев от левицата припомни, че в Полша са били арестувани висши държавни служители по подозрение за корупция за даване на разрешителни за добив на шистов газ. Според него методиката за проучване и добив на шистов газ е опасна за здравето на хората.

По думите на лидера на "Атака" Волен Сидеров предложението на Сергей Станишев за законопроект за забрана за проучване и добив на шистов газ е по-добро от приемането на мораториум.

След почивката в парламента представиха два проекта за решение за мораториум върху проучването и добива на шистов газ. Първият проект е внесен на 28 октомври 2011 г. от „Атака”. Вторият проект - от лидера на РЗС Яне Янев на 23 ноември 2011 г.
Предложението на „Атака” е за 20-годишен мораториум, а на Яне Янев е за действие на мораториума до влизане в сила на промени в Закона за опазване на околната среда и водите.

Сидеров обвини Янев, че са внесли техния проект за мораториум след натиск от ГЕРБ. „Няма преговори с ГЕРБ за мотивите за внасяне на проекторешение за мораториум за забрана на проучване и добив на шистов газ”, подчерта лидерът на РЗС Яне Янев.

„При добив на шистов газ има опасност използваните химикали да отровят питейната вода. Благодарение на силния натиск на гражданското общество и позицията на три парламентарни групи тази тема стана актуална. 746 населени места ще са засегнати, ако се даде разрешение за проучване на шистов газ в Северна България”, заяви Сидеров.
Според него компанията „Шеврон” е съдена в САЩ за укриване на доходи и е открито лобирана от американския посланик Джеймс Уорлик, който убеждава българското общество, че няма нищо страшно в проучванията за шистов газ.  http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Разгорещени дебати в парламента за шистовия газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди