изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:21 EET
Датското председателство - Европа на работа в Парламента    
Европейски съюзВ сряда сутрин, датският премиер Helle Thorning-Schmidt представи програмата на правителството си за шестмесечното председателство на Съвета. Повечето депутати изразиха подкрепата си и я призоваха да заеме твърда позиция по отношение на решаването на проблемите свързани с финансовата криза.

 

Г-жа Thorning-Schmidt представи приоритетите в програмата, които са бюджетна дисциплина, икономически ръст и работни места, опазване на околната среда, осигуряване на безопасност за гражданите на ЕС и засилване на гласа на Европа в областта а международните отношения. "Пътят за излизане от кризата минава през повече Европа, а не през по малко, " заяви тя.

 

Председателят на Комисията José Manuel Barroso каза, че ако представената през октомври пътна карта не бъде изпълнена, "очакванията ни за ръст няма да се реализират".

 

Изказвания на представителите на политическите групи

 

Joseph Daul (Франция), от името на ЕНП, посъветва г-жа Thorning-Schmidt да бъде начело на едно "политическо председателство", защото "времената, в които живеем налагат европейските играчи не само да смазват колела и да прехвърлят мостове, а да бъдат отдадени на каузата си и думата им да бъде чувана".

 

"Ние сме жертва на финансовите пазари и рейтинговите агенции, които имат по-голямо влияние върху Европа от нас", заяви Hannes Swoboda (С&Д, Австрия). Той критикува разговорите за новото финансово споразумение, цитирайки Financial Times, който го описва, като "ненужно разсейване".

 

"Това което казва Standard and Poor's е всъщност вярно.", заяви Guy Verhofstadt (АЛДЕ, Белгия) и добави, че "европейските лидери трябва да четат техните доклади". Решението според него е "известно на всички: стабилизационни облигации или общи облигации, вие изберете, как да ги наречете."

 

От името на Зелените, Rebecca Harms (Германия) поздрави премиера за нейния "критичен подход" към пакта за еврото, който изключва влиянието на Европейския и на националните парламенти, както и за ангажимента на Председателството към зелени инициативи. Г-жа Harms призова за подкрепа на еврооблигациите и прикани Председателството да "действа сега."

 

Членът на ЕП от Обединеното кралство, Martin Callanan (ЕКР), благодари на премиера за честната й оценка, че "данъкът върху финансовите транзакции може да навреди на европейската икономика" и изрази надеждата си, че Председателството ще отхвърли общата данъчна база и вместо това ще стимулира икономическия ръст и вътрешния пазар.

 

От името на групата на Европейската обединена левица Søren Søndergaard (Дания) заяви, че програмата на Председателството изглежда сякаш е била написана от "Меркози". "Стига с тези налагани от ЕС ограничения", каза той. "Искаме работни места и подобряване на общото благосъстояние."

 

Morten Messerschmidt (ЕСД, Дания) оприличи премиера на Дания на ЕС по отношение на липсата на "широка обществена подкрепа". Той прикани г-жа Thorning-Schmidt да "идва в Брюксел и Страсбург", тъй като по този начин ще може да намали "вредите за нейните съграждани."

 


Сходни връзки

Датското председателство - Европа на работа в Парламента | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди