изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:02 EEST
ЗИМУВАЩИТЕ ПТИЦИ ПРЕДПОЧЕТОХА ДУНАВСКОТО ПРЕД ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ    
Екология

Черноморското крайбрежие традиционно привлича многократно повече зимуващи птици, спрямо останалата част от страната. През тази година обаче, Дунавското крайбрежие осигури най-подходящи условия в страната и беше сред местата с най-големи струпвания на водолюбиви птици. Това сочат предварителните резултати от извършеното през миналата седмица преброяване на водолюбивите птици у нас. Другата направена констатация е, че поради по-топлото време зимуващите птици у нас са по-малко.



Зимното преброяване на водолюбивите птиците се провежда в световен мащаб от 1967 г. в почти всички Европейски държави, като се координира от световната организация за опазване на водните басейни - Wetlands International. В България преброяването се осъществява от БДЗП в партньорство с Изпълнителната агенция по околна среда, Министерство на околната среда и водите и неговите регионални структури и други неправителствени организации. Зимното преброяване на водолюбивите птиците дава оценка на размера и вида на европейските популации на водолюбивите птици. Също така се оценява състоянието на влажните зони, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.

В периода 13-15 януари се проведе традиционното международно зимно преброяване на водолюбивите птиците у нас. Над 200 доброволци и служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и партниращи организации посетиха всички водоеми у нас, за да установят промените в числеността на водолюбивите видове. Окончателни резултати за България ще бъдат готови до края на март 2012 г. Предварителните резултати за България сочат, че птиците за пореден път доказаха свойствата си да показват промените в средата, която обитават, посочват от БДЗП.

По време на преброяване са установени далеч по-малко птици в сравнение с предишни години. В местата, където често има големи струпвания на водолюбиви птици, долитащи у нас за зимата, сега са установени изключително ниски числености. Същевременно са наблюдавани няколко вида, които се виждат у нас предимно през лятото. Сред най-интересните наблюдения са установените бели и черни щъркели, белооки потапници и домашни червеноопашки. Някои от тези видове се срещат все по-често през зимата, въпреки че са мигриращи видове и се срещат у нас предимно през лятото.

НДТ

 


Сходни връзки

ЗИМУВАЩИТЕ ПТИЦИ ПРЕДПОЧЕТОХА ДУНАВСКОТО ПРЕД ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди