изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-10 @ 04:42 EEST
Ексклузивно в "ШОУ": Мирослава убита заради милионите на Мишо Бирата    
Новини
Мирослава от Перник е убита заради наследството на Мишо Бирата. Тази версия се носи из града дни, след като е намерен трупът на младото момиче. Два апартамента в София, огромен имот в Каварна и жилища в Перник са наследството на Борислав Чолев, установи проверка на „ШОУ” в имотния регистър. Освен имотите той получава и солидна сума. За точния размер на имането обаче се носят различни легенди. Според някои става въпрос за милиони, а самият Борислав твърдял, че е взел 250 000 евро. Точно толкова искат и похитителите на Мирослава. Борислав е приятел на Елеонора – сестрата на Мира.


По времето, когато тя е отвлечена, двамата вече не са заедно. Въпреки това похитителите са набелязали точно Мира за жертва.

Парите и имотите са прехвърлени на името на Борислав през 2011 г. Още през миналата година той започва да демонстрира финансово благополучие. Сменя автопарка, подкарва луксозно „Ауди”, обзавежда се и с бодигард. Някъде по това време назначава и убиеца Стойчо Стоев – Чочо на работа като шофьор и лична охрана. Като човек на пернишкия бос Федята Стойчо се ползва с добро име. С Борислав се познават отдавна.

Официално синът на пернишката архитектка Маринела Чолева няма никакъв бизнес. Поне до март 201 г., когато продава акциите си във фирма “Билдинг София” и оттегля участието си в нея като управител. В същото дружество е и Марио Райчев – приятел на Борислав. Когато се разбира, че мъж с такова име е сред арестуваните, първоначално всички си мислят, че става въпрос за него.

Неофициално в Перник се твърди, че Борислав търгува с автомобили втора употреба и имоти. Независимо че името му вече не фигурира в нито едно дружество, Борислав започва да

демонстрира финансово благополучие

много преди да получи наследството. За това от кого са дадени парите и имотите семейството предпочита да мълчи.

В Перник свързват името на Борислав с Михаил Михов – Мишо Бирата. Източници на „ШОУ” разкриват, че именно той стои зад внезапното забогатяване. Част от имотите прехвърля малко преди да умре. Това става по времето, когато е преследван заради дългове и се страхува, че могат да му изземат имуществото. Останалите идват с наследството. Самата Маринела Чолева отказва да говори за това кой е баща на момчето. Преди години обаче тя действително е била любовница с известния бизнесмен. Не е ясно дали Борислав все пак е приет като негов законен син. Проверка на „ШОУ” в Есграон установи, че бащиното му име е Стойчев, а не Михаилов. След кончината на Бирата в общественото пространство се завъртя слухът, че неговата вдовица – бизнесдамата и меценат Ева Михова, е посочена като единствен наследник. Изненадващо за всички обаче, на хоризонта се появил и незаконният син на Михов, когото според мълвата приживе той припознал. „Знам, че само няколко седмици след смъртта на Михаил Михов между наследниците му – вдовицата и едно момче, извънбрачен син на починалия, са започнали страхотни караници за наследството”, разкри изключително добре запознат с процесите в империята на мъртвия бирен бос. Става дума за

борба за над 30 милиона лева,

които е оставил Мишо Бирата – в имоти и финансово изражение. Ева Михова обаче категорично не се съгласи на доброволна делба”, сензационни разкри нашият източник. По думите му вдовицата на Мишо Бирата

изобщо не признавала Борислав

за наследник и категорично не искала и да чуе каквото и да било за делба.

„Нямам представа точно как са оформени нещата с въпросното момче, но ако той е признат за негов син, има право да си иска своето”, коментира още нашият източник. Той добави, че въпросните 30 милиона лева, които Мишо Бирата е оставил, са т. нар. „бели пари”, които са

инкасирани приходи от „бели дружества”

„Става дума за такива фирми, които не са афиширани до момента, но работят изключително добре и са много печеливши. Това са дружества, които нямат нищо общо с тези, които имат натрупани задължения към банки и различни кредитори. И приходите от тях се водят на физически лица, за да не могат да бъдат пипнати”, разясни нашият човек. Според неговите данни Мишо Бирата притежава десетки имоти из страната – в София, Бургас, Варна, Русе, Перник... Счита се, че Борислав е получил наследството от биологичния си баща точно под формата на имоти и ако е имало кеш – той е бил много малък. Мълвата за полученото наследство от Борислав обаче се разнесла из Перник, като не един и двама знаели от кого идва то. Перфектно запознати с цялата сага около имането на Михов коментираха пред „ШОУ”, че 17-годишната Мирослава е била отвлечена и убита именно заради новопридобитото богатство от Чолев. Не е ясно обаче дали екзекуторите на таекуондистката са били наясно откъде идват парите. Но всички факти сочат, че определено са имали най-малкото догадки. Според бабата на Борислав семейството от самото начало е нямало намерение да плати искания откуп за отвлечената сестра на гаджето на Боби. “Не виждам защо – Борислав беше приятел със сестрата, а не с Мирослава”, твърди тя и намеква, че към момента на отвличането внукът й вече не е имал връзка с Елеонора. Източници на „ШОУ” разкриха още, че именно разривът с Борислав малко преди изчезването на Мирослава навежда полицаите на версия, че може да се касае за вътрешен заговор и участие на някой от роднините.

Развръзка

До Чочо разследващите стигат, след като той започнал да проявява странности. През цялото време се опитвал да се вклини в семейството на Мирослава, предлагал помощта си. Казвал, че познава различни хора от подземния свят и може да събере от тях информация за момичето. Първоначално дори изложил версия, че вероятно Мирослава е отвлечена с цел проституция, дори се кълнял, че негови хора са я забелязали да се качва в тъмен мерцедес.

Майката на Мирослава също си спомня за Чочо. Тя твърди и друго – че той е имал мераци за връзка с дъщеря й и се опитвал продължително време да си уреди среща с нея, на което тя се противопоставяла, защото знаела, че кандидатът за дъщеря й има криминално минало.

По време на четвъртия разпит Чочо изведнъж започва да съдейства на полицията и прави самопризнания.
„Лицето започна да съдейства в пълния обем на това престъпление, което е извършено и в което той е участвал. По неговите показания той всъщност не е физически извършител на убийството, а разказваше през цялото време за съучастника си Марио”, посочи вътрешният министър Цветан Цветанов. Чочо се навил да издаде съучастника си, защото съжалявал за насилието, което било упражнено над Мирослава. Психолозите вече описаха Чочо като изявен садист, но признаха, че в един момент е започнал да изпитва съжаление за това, което е сторил.

По време на разпитите той признава, че убийството на Мирослава е извършено от Марио.

Чочо – бизнесмен с кариера, спонсорира община Перник

Единият от похитителите на Мирослава – Чочо, доскоро е имал солидни позиции в община Перник. Негови колеги твърдят, че се е ползвал с добро име там и често е получавал общински поръчки.

По онова време най-просперираща е фирмата му “Пътстрой инвест”. Тя дори става на няколко пъти спонсор на Община Перник. За последно Стойчо дава пари за Фестивала на кукерите. Събитието е през 2008 г. и тогава официални гости на събитието са президентът Георги Първанов и културният министър по онова време Стефан Данаилов.

Фирмата на Стойчо не е от големите, но печели често различни общински поръчки. „Не правихме големи ремонти, занимавахме се основно с поставяне на бордюри и други такива. Имаше добри пари и плащаха навреме”, спомня си управителят Динко Христов. Самият Стойчо е сред собствениците на дружеството заедно с Красимир Христов. Двамата са задържани през същата година, когато спонсорират събитието с участието на президента Първанов.

Арестувани са заради палежа на луксозен "Мерцедес", собственост на бизнесмена Ясен Миланов. „Оттогава нещата с фирмата тръгнаха надолу. Спомням си, че точно изпълнявахме общински обект и ни беше много трудно да го завършим. В един момент не се даваха заплати. Стойчо много се притесняваше и само обещаваше, че ще оправи нещата. Знам, че се познаваха добре и със сестрата на Мирослава – Елеонора, за мен в нея има нещо подозрително и още като изчезна Мира, в Перник се заговори за това”, разказва още Динко Христов. На въпрос дали контактите на Чочо с общината продължават и на по-късен етап, той твърди: “В един момент бизнесът на Стойчо замря. Имаше все някакви грандиозни проекти, но не ги изпълни. За последно го видях около Нова година. Разхождаше кучето си,

беше весел, усмихнат, поздрави

спомня си още Динко Христов.

Другият задържан за убийството на Мирослава от Перник – Марио Любенов, по прякор Заека, също развива успешен бизнес до едно време. Фирмата му „МП Факторинг енд консултинг” се занимава с консултантска дейност и връзки с обществеността. Проверка на „ШОУ” установи, че и тя е имала търговски взаимоотношения с Община Перник.

Както и при Чочо криминална проява слага край на бизнеса на Марио. През март 2011 г. той и съучастникът му Калоян са задържани за задигнат в Перник "Фолксваген Голф". При проверка в апартамента на Марио в ж. к. „Изток” ченгетата се натъкват на печатница за пари. В жилището криминалистите се натъкват и на вещи, от които става ясно, че Марио се готвел да обира банка. Потвърждение на версията си получават и от информатори от престъпните среди, които твърдят, че Марио се хвалел как скоро ще натрупа много пари с обир. Интересувал се и какви са системите за защита на някои банки. Независимо от всички подозрения и доказателства Марио е пуснат на свобода с мотив, че страда от психични отклонения.


Мария НИКОЛАЕВА,
Орлин ФИЛИПОВСКИ
Доктор прибрал 10 бона за фалшива диагноза?


Подозират трети участник

Трети, ключов съучастник в убийството на 17-годишната Мирослава от Перник е имало, подозират нейните близки. Те оспорват шизофреничната диагноза на Марио Любенов – Заека, който след самоубийството на втория задържан Стойчо Петров – Чочо, е единственият заподозрян по случая, и настояват да му бъде направена нова петорна психиатрична експертиза от независими експерти. В града на миньорите се говори, че местен доктор е прибрал 10 бона, за да извади фалшива диагноза на Заека, който според всичките му познати е бил напълно вменяем.

Специалистът, освидетелствал Заека, е съдебният психиатър д-р Роберт Крумов от Перник. Той е поставил на Марио диагноза, че е тежко луд, и го е пратил на специализирано лечение. Според близките на Мирослава това е сторено, за да не бъде той съден по старо дело срещу него. Ако е вече освидетелстван, Марио не би могъл да отговаря и за убийството на Мирослава.

Самият д-р Крумов обаче твърди, че още от самото начало се съмнявал в психичните заболявания на Марио. Той е имал възможност да го наблюдава в продължение на година и половина: “Дойде при мен с куп епикризи още през декември 2009 г. Оказа се, че е лежал 12 пъти в „Св. Наум“. Заключението бе, че трябва да му продължим лечението и аз му изписах лекарства. Признаци на шизофрения обаче не е проявявал, оплакванията му бяха като по учебник, сякаш наизустени“, категоричен е Роберт Крумов.

Психиатърът се усъмнил в диагнозата и заради поведението на Марио, който по нищо не показвал психични отклонения при разговорите. Когато по-късно магистратите назначили д-р Крумов като вещо лице по делото с фалшивите пари, той го насочил отново към психиатрия, за да кажат дали наистина е болен, или не.
“Изчел съм цялата му история на заболяването. Тя е доста кратка и подозрителна. Той не изглеждаше болен и не приличаше на човек, който пие лекарства“, каза още д-р Крумов.

Проверка в пернишката психиатрия установява, че Марио Любенов не се води на отчет и никога не е лекуван там.Чочо извадил оръжието от личния си сейф и се гръмнал


Самоубийството на брат ми е инсценирано, за да се тушира напрежението в Перник. Познавам Чочо, той никога не би посегнал на живота си, твърди Александър Стоев, брат на Стойчо.

“Ако действително е имал оръжие, щеше да направи на решето петимата полицаи, които са били с него”, категоричен е и бащата.

Разследването за това как се е стигнало до самоубийството вече е приключило. Разследващите са категорични, че се касае за грешка. След смъртта на Чочо антимафиоти, които по време на стрелбата са били в апартамента, сами са поискали да им бъдат взети натривки от ръцете. Резултатите са били категорични, че няма следи от барут.

Междувременно близки на Чочо започнаха да разпространяват твърдения, че не може да се е самоубил и поради друга причина – пръстите на ръцете му били счупени по време на разпитите. Аутопсията му обаче е приключила и е отхвърлила с категоричност тези подозрения.

От показанията на спецполицаите става ясно, че соченият за убиец на Мирослава Стойчо Стоев - Чочо е извадил оръжието от личния си сейф. Той успял да стигне до него и след това да се простреля. По това време в помещението нямало ток, а вместо да го пазят, полицаите били заети да поправят електричеството. Пистолетът, с който се е самоубил Стоев, е законно притежаван.

Камен ДИМОВ

http://www.blitz.bg

Мимето преди да я удушат: Како, обичкам те!

 


Сходни връзки

Ексклузивно в "ШОУ": Мирослава убита заради милионите на Мишо Бирата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди