изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:30 EEST
Откриха саркофага на Цар Борис в Преслав    
ИсторияСаркофагът на Цар Борис-Михаил се намира в Преслав, твърдят археолозите Маргарита Ваклинова и Николай Овчаров.
Досега имаше няколко теории, като според най-известната тялото на покръстителя на българите е било положено в саркофаг, част от който се намира в Марянския манастир край Елена. Самият каменен саркофаг е открит от Карел Шкорпил, но досега не е било ясно чии е, посочват археолозите, цитирани от БГНЕС.


 "Този саркофаг от 100 години стои в двора на базата ни във Велики Преслав. Сега на гърба му, след като го почистихме, успяхме да разчетем 3 букви - "Мих", които са съставна част на името Михаил, християнското име на Княз Борис", каза проф. Маргарита Ваклинова, бивш директор на НАИМ към БАН и дългогодишен ръководител на разкопките на преславските старини.

В Шумен двамата професори обясниха още, че са открили параклис във вътрешността на една от църквите в дворцовия комплекс в Преслав, в който имало постамент, напълно съвпадащ с размерите на саркофага.

"Шкорпил в документацията е написал, че той е намерен почти в непосредствена близост до базиликата. По всяка вероятност в него са били положени мощите на Борис Михаил", каза Ваклинова.

През тази и следващата година в Преслав се реализира проект за 2,8 млн.лв "Векът на Цар Симеон оживява", предвиждащ да се реставрират и реконструират 9 сгради от дворцовия комплекс и улиците между тях.

"Мисля, че е редно постамента и саркофага да бъдат пренесени и експонирани там", каза проф. Николай Овчаров. Според директора на шуменския музей Георги Майсторски идеята е страхотна и това би привлякло много туристи.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Откриха саркофага на Цар Борис в Преслав | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди