изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:04 EEST
Вдигат ДДС за някои туроператори    
ТуризъмДанък добавена стойност за туроператорите, които обслужват корпоративни клиенти у нас, се вдига от 9 на 20 на сто, гласи промяна в Закона за ДДС. С новите текстове се легитимира положението, при което предоставяните туристически услуги ще се облагат с две различни ставки на ДДС, в зависимост от клиентите им и начина на предоставяне на услугата.

 Увеличеният налог обаче ще се поема изцяло от туроператорите, а не от крайните клиенти, обясниха още от финансовото ведомство за "Класа".

По какъв механизъм ще се прави това, ще се уточни в правилника за приложение на закона, който се подготвя от Министерството на финансите (МФ). От ведомството уточниха, че промяната в Закона за ДДС е направена по препоръка на Еврокомисията от съображения за равнопоставеност. До април 2011 г. организираните туристи заплащаха 7% ДДС за пакетите си, а неорганизираните - 20 на сто.

Пак по препоръка на Еврокомисията от 1 април миналата година в сила влезе единен налог за двата вида туристи от 9 на сто. Увеличеният размер на данъка сега ще обхване и сделките, при които един туроператор предоставя на клиента си пакет не директно, а чрез друга туристическа фирма. „Увеличаването на ДДС-то ще удари корпоративните им клиенти, при които се наблюдава едно засилване през последните години“, коментира по този повод пред "Класа" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Той обаче потвърди информацията на финансовото ведомство, че това няма да се отрази на крайния потребител. „Увеличението ще се отрази върху приходите на туроператорите. Те ще са най-засегнати, защото клиентите ще предпочетат да отидат директно в хотела, вместо да се доверят на туроператор“, каза Драганов. Така фирмите в бранша хем ще плащат увеличен налог, хем ще загубят клиенти.

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) вече са се срещали с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, съобщиха оттам. Били са поставени всички неизяснени въпроси, съобщи Байко Байков, зам.-председател на АБТТА, генерален директор на туристическа агенция "Бохемия".

Предстоят нови срещи, на които тези въпроси трябва да бъдат обсъдени и изяснени, каза Байков. Той също потвърди, че по закон крайният потребител на туристически услуги няма да бъда ощетен. Няма да има държавна компания "Българска туристическа организация", която да поеме рекламата и маркетинга на туризма ни. Това личи от публикувания на сайта на МИЕТ проект за обществено обсъждане. Документът предвижда в управителните органи Национален съвет по туризъм, организации за управление на туристическите райони, експертни комисии към централната и местната администрация, консултативни съвети при кметовете на общини да има представителство от бранша. dir.bg

 


Сходни връзки

Вдигат ДДС за някои туроператори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди