изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:11 EEST
ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ, АКО ДАРЯВАМЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА    
Икономика

С до 50 на сто може да се намали данъчната основа с дарение в полза на центъра "Фонд за асистирана репродукция", центъра "Фонд за лечение на деца" и/или центъра "Фонд за трансплантации", съобщиха от пресцентъра на националната агенция по приходите. Друго данъчно облекчение, което могат да ползват българските граждани е за дарение в полза на културни институции и организации. С парите, платени за култура може да се намали с до 15 %  данъчната основа.



До 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват данъците при направени дарения в полза на здравни или лечебни заведения, на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на агенцията за социално подпомагане и на фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Облекчението може да се ползва и за дарения в полза на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания, на Българския Червен кръст, на културни институти и читалища. Могат да намалят данъчната си основа и граждани, които даряват на юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, както и на фонд "Енергийна ефективност". Данъчното облекчение може да се ползва и при дарение в полза на комуни за лечение на наркозависими, а също и в полза на детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ).

Данъчните облекчения за дарения могат да се ползват и ако даренията са направени в полза на идентични лица от ЕС. В тези случаи към декларацията задължително се прилага и официален легализиран документ, удостоверяващ статута на получателя на дарението и неговият превод на български език, извършен от заклет преводач.

Според закона общият размер на данъчните облекчения за дарения не може да е повече от 65 % от годишната данъчната основа.  Всички данъчни облекчения се ползват с подаване на данъчна декларация за доходите до 2 май 2012 г. Повече информация за ползването на облекченията можете да се получи на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. НДТ

 


Сходни връзки

ПО-НИСКИ ДАНЪЦИ, АКО ДАРЯВАМЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди