изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:46 EET
Спират ТЕЦ ”Марица изток” 2 и износа на ток заради ”саботаж”    
ИкономикаДоставката на 20 вагона кафяви въглища, добивани в Пернишкия басейн, е била блокирана тази сутрин от стачкуващите миньори в Мини "Марица Изток". Министър Трайчо Траков определи това като "саботаж" и обяви, че България спира износа на ел. енергия. В ТЕЦ-а заради стачката преди дни бе извършено успешно експериментално изгаряне на кафяви въглища от Пернишкия регион.

Договорените количества са пристигнали на жп гарата в Раднево в 8.00 часа днес, но стачните действия на миньорите са направили невъзможно преминаването на композицията по железопътната инфраструктура, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Спирането на доставката на въглища води и до принудително извеждане от експлоатация на всички мощности в ТЕЦ "Марица Изток" 2 за неопределено време, което ще застраши сигурността на цялата електроенергийна система, посочват от централата.

„Начинът да се решават нещата не може да бъде шантаж”, отбеляза министърът по повод блокирания влак. „Там, където говорим за откровен саботаж, ще разчитаме на съдействието на органите, които имат грижа за сигурността да бъде осигурено минаването на композицията”, каза министърът.
„Стачката освен, че почервенява се разклонява и в частни корпоративни интереси, които нямат нищо общо с интересите на хората от „Мини Марица – изток”, отбеляза Трайков, цитиран от "Фокус".
Той добави, че според становище на ДАНС, стачката застрашава енергийната система и същевременно - националната сигурност.

В 1 часа тази нощ спираме износа на електроенергия, каза още Трайков,  предаде БГНЕС. Той обясни, че има достатъчно електроенергия за страната и за населението.

Под въпрос са поставени възможностите за изпълняване на трудовите ангажименти на около 2400 души, които нямат общо със стачните действия, отбелязват още от ТЕЦ "Марица Изток" 2.

И в момента продължават преговорите между ръководството на „Мини Марица-изток” и синдикалните структури в предприятието, съобщи за "Фокус" лидерът на КНСБ в мините Валентин Вълчев.
Според него някой се опитва да прави локаут с доставката на кафяви въглища от Пернишкия басейн.

Нямаме ангажимент в арбитражното решение (по повод законността на стачката) да пропускаме вагони с въглища от другаде. В решението пише, че ако има недостиг, трябва да има добив на въглища от "Мини Марица-изток”, а не от Перник.
Който си ги е докарал, да отива да си ги пази, каза Вълчев.

Той категорично отрече зад стачката да стоят политически интереси и тя да „почервенява”, както заяви Трайчо Трайков.

Добивът на въглища в "Мини Марица изток" беше прекратен в 20.00 ч. в неделя заради ефективна и безсрочна стачка. Над 7000 миньори настояват да получат по 1000 лв. бонус за рекордното производство през миналата година. асилфж

 


Сходни връзки

Спират ТЕЦ ”Марица изток” 2 и износа на ток заради ”саботаж” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди