изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:58 EEST
Tайнствен ритуал праща млади турчета в гроба    
Новини
Ужас е сковал жителите на Малко село, Котелско - за по-малко от 2 години четирима местни младежи и деца се самоубиват! Възрастните хора са втрещени и искат да правят курбан, защото вярват, че някой е проклел рожбите им с лека ръка да посягат на живота си.



Последен в черната серия е 11-годишният Мохамед Бекиров. След кавга у дома неотдавна момченцето избягало в гората, само си метнало примката на врата и увиснало на високо дърво, откъдето за последно е можел да види родната къща. Трагичният инцидент втрещи хората в Малко село. Според кмета Хюсеин Дурасъ малкият Мохамед посегнал на живота си след бой вкъщи: “Знам, че бащата получава пенсия по болест и пийва. Досега не съм разбрал за домашно насилие в това семейство, но нямам друго обяснение освен бой. Защо иначе ще грабне въжето и ще хукне да се беси?!”, пита риторично той. “Добро дете беше, послушно, ама на, загубихме го”, скърби чичото Халил Бекиров.

Махленските одумки са различни, но какво точно се е случило час преди Мохамед да си поеме дъх за последен път, остава зад стените на бедния му дом. Бащата на самоубилия се петокласник - Джефер, е пенсионер по болест, а майката Елфуда работи към кметството 14 дни месечно по 4 часа за 42 лв. Семейството има три момчета и едно момиче.

Според една от версиите в трагичната вечер цялото семейство седнало да вечеря - хляб и варени домати от буркан. Петокласникът не харесал яденето и поискал друго, но баща му се разгневил на каприза, грабнал машата от печката и ударил с нея момчето. То се разплакало и хукнало навън. А гората започва зад оградата на двора им и детето веднага се скрило между храстите и дърветата. Забавило се доста и към 19 ч. един от батковците му тръгнал да го търси. Той останал ужасен, когато видял малкото му телце да се люшка на въже, вързано на крайното дърво.

Съученици на малкия самоубиец си спомнят, че няколко дни преди трагедията той рисувал в тетрадката си обесени човечета и казвал:

„Искам да се обеся и баща ми да ме намери!“

Близките също чули това, но сега вече не можели да видят тетрадките, защото полицията прибрала всичко с чантата.

11-годишният Мохамед беше положен в гробището на Малко село редом с още трима младежи, които сами са избрали смъртта. До пресния гроб на петокласника е последният дом и на съселянина му Хасан. Преди година той пък се обесил със синджира на домашното куче. Младежът не могъл да понесе разрива с любимата и прибързано поел по пътя към Отвъдното. По същото време и пак от любовна мъка и младо момиче - абитуриентка, избрало смъртта пред живота. Тя си прерязала вените и я открили мъртва до реката край селото. Преди това заради семейна история и млад мъж от Малко село си метнал примката. Преди около 2 години и момче от близкото село Ябланово се обесило със сезал заради родителска забрана да ходи в компютърна зала.

Местните хора са в стрес, че сред децата се разпространява като епидемия решението чрез самоубийство да наказват за цял живот близките си хора, които са ги уязвили.

И за своите сълзи да отмъщават със сълзи.

Кметът на Малко село Хюсеин Дурасъ разкрива, че по настояване на няколко майки помолил градоначалника на Котел Христо Киров в почерненото село поне веднъж в месеца да идва психолог и психиатър.

И докато специалистите търсят логично обяснение за страшната „епидемия”, местни коментират, че в котелските села Малко село, Могилец и Ябланово живеят предимно турци-къзълбаши (алиани или алевии). Това е затворена религиозна общност, която изповядва ислям, различен от този на сунитите, каквито са повечето мюсюлмани у нас. А за алианите се говори, че са бунтарски настроени, обичащи свободния живот, и това донякъде обяснява защо младежи и деца от района посягат на живота си. За къзълбашите се коментира също, че особено тачат своя странен празник “Мае”, на който десетки телета и овце минават под ножа за курбан. Провежда се всяка година в първата събота на септември и завършва с особен ритуал. Той не е виждан от външни хора и къзълбашите не говорят за него, но другите турци – сунитите, са чували от стари хора какво представлява. След курбана на празника “Мае” оставали само семейни двойки и вождът. Той си посочвал една жена и тя ставала негова за нощта. Останалите разбърквали шалварите си. Вождът измъквал едни женски и едни мъжки гащи

и... кой с когото се падне.

Какво правели оттук нататък мъжът и жената, само те си знаели. Предполага се, че при така описания ритуал лесно може да се стигне до кръвосмешение и съвсем близкородствено съешаване, което води до израждане на поколението, и съответно - до предразположеност към всякакви психически заболявания, включително и склонност към самоубийство. А това от своя страна обяснява черната серия...

Марина ШИВАРОВА

....................................................
ДОСИЕ 

Къзълбашите, наричани още алевии и алиани, са етно-религиозна група в Турция, която включва и част от турците и кюрдите в северозападен Иран, в Сирия, в Ирак и на Балканите. Макар че се смятат за мюсюлмани, алевиите са разглеждани от сунитите като еретици поради култа им към Али ибн Аби Талиб и семейството му и особените им обичаи и ритуали. Знае се, че са мистици и вярват в личното общуване с Бог чрез състояние, близко до транс, не използват традиционната ритуалност на исляма, а почитат гробници на алевийски светци (тюрбета) с курбани, дарове, свещи, вино и ракия, музика и танци. Жените се смятат за равностойни с мъжете - участват задължително в ритуалите, не носят фередже и шалвари (поне до неотдавна). Алевиите не посещават джамии и медресета.

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Tайнствен ритуал праща млади турчета в гроба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди