изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-27 @ 14:55 EET
Окръжен съд – Добрич, разглежда пореден иск срещу купувач на имот на „Дамбата” в Балчик    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, даде ход и назначи съдебно-техническа експертиза по гражданското дело, образувано по искове на държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството и пълномощника му Областен управител на област Добрич, против „ЗАРИ СС” ООД гр. Балчик.

 

 

Ищецът претендира ответникът да бъде осъден да й предаде владението на недвижим имот земя с площ от 4 813 кв. м. на „Дамбата” в Балчик. Представителите на държавата искат да бъде установено, че имотът е придобит от „ЗАРИ СС” ООД в резултат на нищожен договор и не е негова собственост. Цената на всеки от предявените три иска е 113 707,12 лв.

 

13 Balchik/Балчик Balchik/Балчик Balchik/Балчик

 

Пресцентърът на Окръжен съд – Добрич, уточнява, че исковете са предявени през 2010 г., но на 19.11.2010 г. съдът спря делото, защото прецени, че от значение за решаването му е административно производство, свързано с установяване на действителността или нищожността на Заповед на Областния управител на Добрич от 25.05.2009 г., с която ответното дружество е определено за купувач на недвижимия имот. Процесът бе възобновен въз основа на решение на Върховния административен съд от 08.11.2011 г., с което оставя в сила решение на Добричкия административен съд от 08.07.2011 г. С него първоинстанционният съд обявява по протест на Окръжна прокуратура – Добрич, нищожността на Заповед №РД11-04-59/25.05.2009 г., с която Областният управител на Добрич определя „ЗАРИ СС” ООД гр. Балчик за купувач на недвижимия имот.

По делото пред Окръжен съд – Добрич, ищецът твърди, че с договор от 09.07.2009 г. за продажба на недвижим имот, актуван като частна държавна собственост, е продадена на ответника по делото земя с площ 4 813 кв. м. Така на ответното дружество като купувач е прехвърлено право на собственост върху имот със статут на изключителна държавна собственост. Претендира се, че са нарушени Конституцията на Република България, Законът за държавната собственост и Правилникът за приложението му. Посочва се, че имотът е изключителна държавна собственост и неправилно е актуван като частна държавна собственост. Не е допустима продажбата на имоти от този вид, тъй като е част от хидротехническо, брегоукрепващо съоръжение – „Дамба” в гр. Балчик, изградено в акваторията на Черно море. Строителството му е извършено с европейски средства в рамките на Проект „България – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси” и е финансиран чрез държавен заем от Европейската инвестиционна банка. Ищецът смята, че е нарушен също Законът за устройство на Черноморското крайбрежие, който регламентира, че не може да бъдат обявени за частна държавна собственост и да бъдат предмет на разпоредителни сделки брегоукрепителните и брегозащитните системи. По тази причина юрисконсултите на държавата твърдят, че договорът за продажба на имота има невъзможен предмет по Закона за задълженията и договорите, а след като е нищожен контрактът не може да породи вещно прехвърлително действие по Закона за собствеността.

Ответникът „ЗАРИ СС” ООД оспорва основателността на предявените искове и иска да задържи имота докато му се върнат парите, платени за имота.

За изясняване на делото Окръжен съд – Добрич, назначи съдебно-техническа експертиза, която трябва да идентифицира имота и отговори какъв е бил статутът му преди актуването му като частна държавна собственост, идентичен ли е имотът в акта за частна държавна собственост с този, обект на продажба с договора от 09.07.2009 г., да се идентифицира брегоукрепителното съоръжение и дали то се ползва по предназначение, какъв е бил имотът преди актуването му като частна държавна собственост и други.

Съдът прие по делото представена от ответника молба за отмяна на решението на Върховния административен съд от 08.11.2011 г.

Делото е отложено за 03.02.2012 г.

 

 

09.01.2012 г.                                         Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, разглежда пореден иск срещу купувач на имот на „Дамбата” в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди