изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:16 EEST
Полицаи арестуваха лихвари с пожарен автомобил    
Ред и сигурностПетима души, двама от които семейство, са задържани при операция "Банкерите" на МВР. Те са се занимавали с обмен на валута на дребно, без да притежават необходимия за това лиценз. При акцията специално е бил използван противопожарен автомобил.


Разследването започнало през декември м.г. в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” към дирекцията на полицията в Силистра след сигнал за незаконна банкова дейност. При проверката на информацията били установени четирима души, чийто среднодневен оборот надхвърлял равностойността на 40-50 000 лева в различна валута, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Наблюдавайки действията им, полицаите достигнали до семейство от Силистра - Б.П.(47 г.) и Д.П.(43 г.), за които се оказало, че ръководят и координират престъпната дейност. Те действали по следната схема: с набраните дневни обороти от незаконния обмен на четиримата мъже жената пътувала в различни градове в страната, където трансферирала сумите чрез различни банки по сметки на съпруга си. За да не будят подозрение, превежданите суми не надхвърляли 4-5000 лв.

Рано сутринта днес, точно преди да отпътува за Варна, жената е задържана от полицейски служители. В нея са намерени 20 170 евро и 9 000 турски лири. Същевременно, като използвали за прикритие противопожарен автомобил, полицейските служители извършили претърсване в дома на семейството. Там са намерени и иззети 47 000 долара, 1800 паунда, румънска, шведка, датска и друга валута.
Намерени са над 50 кг монети в евро и щатски центове, множество юбилейни икони, над 300 сребърни и златни монети с инвестиционна стойност, златни накити. Иззета е компютърна конфигурация, за която се предполага, че съдържа информация за престъпната дейност.

Претърсени са и домовете на четиримата мъже – С.С.(45 г.), Ч.Ш. (38 г.), Б.А. (59 г.) и В.Н. (50 г.). Там са намерени различно количество валута и ценности, а в единия от обектите и златни накити, оставени в залог. Те са безработни, нямат регистрирани фирми.
Всички, с изключение на 59-годишния Б.А., са задържани за 24 часа. Той е  известен на органите на реда, основно за лихварска дейност. От МВР не уточняват защото точно той не е арестуван, но вероятно не са събрани достатъчно доказателства срещу него.
Образувани са 5 досъдебни производства, по които работата продължава.

Пръв за полицейската операция „Банкерите” съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, още в сутрешния блок на bTV. Той специално изтъкна, че служителите на МВР са отишли на адреса на заподозрения с пожарникарски автомобил, но за да са сигурни, че ще им отворят вратата.
"Смятам, че след тази операция няма да има оплаквания за полицейско насилие", коментира министърът след скандала с акцията на полицията срещу семейство Начкови, които се оплакаха от полицейско насилие и че вратата на жилището им е била разбита от маскираните полицаи.  dir.bg

 


Сходни връзки

Полицаи арестуваха лихвари с пожарен автомобил | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди