изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:39 EET
Опасно време, възможни са жертви, отложете пътуването    
Времето Оранжев код е обявен в Източна и част от Централна България, а жълт код е обявен в Западна България, съобщиха от НИМХ. Над 1000 снегорини чистят пътищата. В 15 области на страната е обявен оранжевият код заради обилни валежи. В областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Силистренска и Шуменска вали интензивен сняг, придружен от силен вятър.

В областите Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка вали обилен дъжд, придружен също от бурен вятър. В Ловешка и Габровска области се очакват силни превалявания от сняг.
 
Жълтият код е в сила за останалите 13 области в Западна България заради обилни снеговалежи.

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, съветват синоптиците.

В област Смолян се въвежда временно ограничение на движението, като всички автомобили да се движат с вериги.
Най-усложнена е обстановката на територията на област Русе.

1079 снегорини са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. Пътищата са проходими при зимни условия.

В областите Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен, Велико Търново, София, Перник и Кюстендил пътната обстановка е усложнена заради обилния снеговалеж и навявания.
Дежурните в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" са приели около 2 000 обаждания от 1 до 7 часа сутринта на 26 януари 2012 г.

Поради преминаването от код „жълто” към код „оранжево” от АПИ призоваха гражданите, които нямат неотложна работа, да се въздържат от пътуване. Водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване да тръгват на път само с автомобили заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.
Препоръчва се на гражданите да тръгват на път със зареден мобилен телефон и вода.

Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали водачи. http://dnes.dir.bg

Снежната покривка в страната тази сутрин:

24 см във Видин и Плевен, 10 в Ловеч, 30 в София, 12 в Пловдив и Сандански, 5 в Разград, 10 в Русе, 1 в Кърджали. 

Сняг вали в цялата страна, а дъжд - само по Черноморието и крайните югоизточни райони. Снежна виелица има в Плевен и Русе.

Температурите навсякъде са в интервала от минус 5 до нула градуса. Изключение прави Черноморието, където все още температурите са със слабоположителни стойности.

Днес преваляванията от запад още преди обяд ще отслабват и в западната половина на страната ще спират. В източните райони ще продължи да вали сняг, придружен от умерен и силен североизточен вятър, който ще създава условия за навявания. Дневните температури ще бъдат отрицателни, от минус 6 до минус 1 градуса.

 От петък за продължителен период от време, в рамките на поне 5-7 дни над страната ни ще се установи много студено време. Преваляванията ще спрат и на изток, а облачността ще се разкъса. Минималните температури в следващите дни ще бъдат около и под минус 10 градуса в някои дни на места и под минус 15, а дневните в почти цялата страна ще остават под нулата, от минус 6, минус 8 до минус 2-3 градуса и  само на места в крайните южни райони до около нула. Засега сценариите на моделите не предвиждат затопляне в следващите 6-7 дни.

DIR.BG


 

 


Сходни връзки

Опасно време, възможни са жертви, отложете пътуването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди