изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:50 EEST
НОВИ СРИВОВЕ В МЛЕКОПРЕРАБОТВАНЕТО    
Икономика

Слухове за масови съкращения и евентуално затваряне на „Сердика” разбуниха духовете. НДТ се опита да се ориентира в ситуацията на бивши и настоящи собственици, на реакцията на синдикати, общински и държавни институции и да припомни за златните години на млекопреработването в Добруджа



За извършвани сериозни съкращения в млекопреработвателния бранш в Добрич и предстоящо закриване на производството на бившата фирма „Сердика”, алармираха вчера наши читатели. Те коментираха,            че съкращения са извършвани в „Мандра Рилци”, за която се знае, че е собственост на „Белла България”, както и за бившия млекозавод „Сердика”, за който също се твърди, че е собственост на хранителния гигант.

До момента нямаме постъпило уведомление за масови съкращения, каза за НДТ директорът на дирекция "Бюро по труда" в Добрич Васил Сивков. Той обясни, че такива уведомления се изпращат, според Закона за насърчаване на заетостта, задължително до бюрата, инспекциите по труда, общините и синдикатите. Според Сивков, не се наблюдава масова регистрация в дирекция "Бюро по труда" на бивши работници на фирмата. Като цяло нямаме наплив на безработни от средата на месеца, допълни той. 

Директорът на Дирекция „Областна инспекция по труда” Младен Мартинов също каза, че при тях няма постъпило съобщение за предстоящи масови съкращения. Той припомни, че инспекцията е извършвала проверки, когато през миналата година е направено прехвърляне на работници между стар и нов собственик. То е било по сигнал от синдикатите. М. Мартинов обаче напомни, че в правомощията на инспекцията не е прекратяване на евентуална процедура за масово уволнение, а само налагане на санкция, ако има извършено нарушение.

Според регионалния координатор на КНСБ - Добрич, Гинка Василева обаче "Фама - Сердика" е част от фирмите, които са на "Белла България". "Още от преструктурирането, като дойдоха миналата година, започнаха поетапно освобождаване на по 20-30 души. Сред първите им стъпки бе да сключат с всички договори за по 6 месеца и им ги прекратяват като изтекат, така че на практика хората не са защитени според кодекса и губят работата си. Не можем да коментираме и за масови уволнения, защото договорите им са срочни и не им се подновяват" - каза Василева. Тя добави, че отдавна киселото мляко с марка "Добруджанче" се произвежда на практика във Враца. По информация, която е достигнала до синдиката, във фирмата е спряло и производството на прясно мляко.

 

НДТ потърси за коментар и зам.-кмета по икономическо развитие на Добрич Надежда Петкова. Тя сподели, че в общината също е постъпила информация за такива съкращения. В тази връзка тя търси контакт със собствениците за изясняване на ситуацията и на бъдещето на „Сердика”.

Според слуховете, „Белла България” е собственик на мандрата в кв. „Рилци” и на бившия млекокомбинат „Сердика”, който, както твърдяха медии, придоби през миналата година от „Фама - Сердика”. Справка в търговския регистър сочи, че дружеството „Мандра Рилци” е собственост на „Нова Сердика Добрич” и е с управител Кръстина Грозданова. В договорите на дружеството като телефон за контакти е посочен 032/606 404.

„Фама - Сердика” ЕАД е обявено в несъстоятелност с решение на Варненския окръжен съд от 30.12.2011 г. Определен му е синдик Веселин Рашков. Като собственик на дружеството е посочена фирмата „Фермер 2006” ЕООД със собственик Снежана Димитрова Вандева, а като адрес на управление на дружеството е посочен гр. Пловдив и телефон за връзка 032/606 404.

В регистрите открихме и дружеството „Сердика 90” АД, регистрирано през 2008 г., в чийто предмет на дейност фигурира и изкупуване и преработка на млечни продукти и млекозаместители и др. Интересното е, че негов управител е Йордан Митов, който е бил и управител на „Фама - Сердика”, а той и Цветан Николов фигурират в съвета на директорите и на двете дружества. С г-н Митов не успяхме да се свържем на посочения телефон, на който никой не отговаряше. Кагато позвънихме обаче на телефона в Пловдив 606 404, даден за връзка с „Фермер 2006” в търговския регистър, и фигуриращ като координат за връзка с „Мандра Рилци”, ни отговори офисът на „Белла България”.

Пиарът на компанията Милва Караджова заяви, че "Фама - Сердика" никога не е била част от портфолиото на компанията. „Фермер 2006” също не е фирма от холдинга „Белла България”, каза тя. И изрази недоумение защо в Търговския регистър е посочен този телефон. „Мандра Рилци” е част от „Импала”, която е собственик на „Белла” и „Унибел”, което е собственик на „Мандра Рилци”, посочи г-жа Караджова. Тя обясни, че „Мандра Рилци” оперира под наем на територията на „Сердика”. Има информация, че "Фама - Сердика" е обявена в несъстоятелност, но няма представа какво се случва в предприятието.

Що се отнася до „Мандра Рилци" тя обясни, че там се извършва оптимизация, която е свързана със сезонността на работата, тъй като в млекопреработването зимните месеци са слаби. Има пикове, в които се наемат повече хора, добави тя. И посочи, че в момента в „Мандра Рилци” производството се автоматизира, което също е допринесло до това да се освобождават хора. От друга страна се работи за повишаване на квалификацията на тези, които са останали на работа.

За „златните години” на „Сердика” ни припомни дългогодишният ръководител на дружеството Марьо Марев, който над 35 години е участвал в управлението на комбината. Той сподели, че в периода до 1997 г. предприятието е изкупувало до 540 тона мляко на ден само от територията на бившия Толбухински окръг. Производството на фирмата е било основно сухо мляко – 300-350 тона суровина дневно са влагани за сухо мляко. Останалото количество е използвано за производство на сирене, кашкавал, масло, кисело и прясно мляко. Макар „Сердика” да е работела и за износ, основната част от производството е било за вътрешния пазар. Сухото мляко е било насочено към сладкарската промишленост, а произвежданите сухи млекозаместители – за животновъдството. В млекозавода са работели 450 до 500 души в различни сектори – изкупуване, производство, реализация, транспорт на продукцията.  Пикът в работата на „Сердика” е бил през 1989 г., когато печалбата е била 12 милиона лева, като с реализирана продукция за шест месеца е можело да бъде откупено предприятието. През зимния период са преработвани около 350 тона мляко, а през летния – 500 тона дневно. Имало е и идея „Сердика” да затвори цикъла и да има и кравеферма. Министерството на земеделието също е подкрепяло идеята. За целта е трябвало държавата да предостави обори, държавна земя, но след смяна на правителството през 1995 г., ситуацията се променя и идеята остава в историята. „Сердика” е имала животновъдна ферма с 300 прасета, но те са използвани за социални дейности.

Причините за срива на „Сердика”, според Марьо Марев, са комплексни. Той посочи, че предприятие с мащабите на „Сердика” не е оправдано да работи със суровина от 50-60 тона на ден. То трябва да има натоварване от над 300 тона на ден, за да е ефективно. От друга страна, отношението на държавата към животновъдството от 1989 г. досега е причина за тази ситуация, счита още  Марев. Той посочи, че държавата не подкрепя животновъдството, а всички субсидии са за растениевъдството. Затова сме на това положение, тъй като няма субсидии за животновъдството, посочи още той.

Запознати припомниха, че през годините на социализма в тогавашния Толбухински окръг са се отглеждали 38 200 дойни крави, 1 милион кокошки-носачки, 300 000 овце, а само в месокомбината „Родопа” са се колели 300 000 свине.

„В Добричкия район ситуацията с говедовъдството е от тревожна по-тревожна. Тук преди беше люлката на животновъдството в България. Тук бяха най-големите комплекси в говедовъдството, отглеждаха се овце, много свине, птици. По отношение на говедовъдството, ако допреди 2-3 години имаше 15 хиляди крави, сега са около десетина хиляди. Тенденцията е на непрекъснат спад, който е на базата на недалновидна политика на чиновничеството в България. Защото не се помага, а повече се плашат фермерите от това, което им предстои”, заяви преди време пред НДТ зам.-председателят на Регионалната развъдна асоциация на млекопроизводителите „Добруджа 2003”  Ангел Йонов.

Очаквайте продължение по темата

 


Сходни връзки

НОВИ СРИВОВЕ В МЛЕКОПРЕРАБОТВАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди