изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:59 EEST
Скандал между Никола Филчев и ген. Атанасов по делото ”Октопод”    
Ред и сигурност

Към защитата на Алексей Петров се присъединява адвокатът лорд Питър Хенри Голдсмит - бивш главен прокурор на Великобритания, а сега президент на адвокатската колегия на Великобритания и Уелс. Днес в съда се проведе очна ставка между Атанас Атанасов и Никола Филчев, която доведе до скандал. Това стана ясно на втория ден от делото "Октопод" срещу Петров и още няколко души, предаде БТА.



Един от свидетелите, които беше разпитан днес, бе бившият главен прокурор Никола Филчев, който и вчера дойде в съдебната зала, но се оказа, че е погрешно призован и бе върнат за днес.

Дори и в съда, Филчев отговаряше в типичния си стил. На първия, формален, въпрос, зададен му от прокуратурата - дали е работил като главен прокурор и кога - той отвърна, че не си спомня и отговори на въпроса с въпрос: "А вие спомняте ли си?".

След това Филчев отрече да има близко познанство с Алексей Петров, както и да е ходатайствал за назначаването му в НСС, както вчера заяви в показанията си бившият шеф на службата ген. Атанас Атанасов. Пред съда бившият магистрат заяви, че се познава с бившата барета от служебни поводи и са имали само няколко срещи. Призна обаче, че се е виждал с Петров в ресторант с име "Бариерата". Срещите били организирани с посредничеството на тогавашния шеф на баретите Филко Славов, като предмет на разговорите бил купуването на недвижим имот.

Заради разминаванията в твърденията му с тези на Атанасов прокуратурата поиска очна ставка между двамата. Те трябваше да застанат очи в очи и да разкажат версиите си един пред друг, което предизвика скандал в съдебната зала, съобщи "Фокус". Филчев заяви, че не познава „лицето Атанасов” и отрече да му се е обаждал по какъвто и да било повод, за което обачеш бившият шеф на НСС продължи да настоява.

В отговор Филчев започна да вика: "100-процентова лъжа! За какво ми е да внедрявам секретен служител. Знаеш, че исках от тогавашния премиер Иван Костов да те уволни след подслушването (в жилището на Филчев бяха открити "бръмбари" - б.р.), ама той ми каза: „Аз мога без него, ама жена му е много алчна", намерили 7 млн. долара в сметките й”.
Тогава Атанасов го попита дали не е идвал в апартамента му на гости, на което Филчев отговори: "Аз не ви помня, че вие сте г-н Атанасов. Ходил съм в Атанасови, защото имаха нов дом, но не го свързвам с твоето лице. Спомням си, че г-н Атанасов ме покани, защото имал безплатни нови маса и стол, и се хвалеше с тях".
През цялото време, докато двамата спореха, до тях стоеше служител на съдебната охрана.

"Това дело е един балон и ще завърши както завършва всеки един балон. Първоначално надуваш балон - радост, оживление, големи очаквания. След това пускаш балона да лети във въздуха, наоколо ръкопляскания, аплодисменти, на върха си. И идва момент, в който балонът, както всеки балон, се спуква и никога не можеш да го надуеш пак", заяви накрая Никола Филчев за делото "Октопод". Той отказа да отговаря на повече журналистически въпроси, но покани репортерите на пресконференция в понеделник на стълбите на Съдебната палата.

По-рано бившият главен прокурор се засече в съда за първи път и с поета и общественик Едвин Сугарев, който от години твърди, че е замесен в убийствата на адвокатката Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев.
"Има основания за ареста на Филчев, но се съмнявам, че има воля за това", каза Сугарев пред журналисти. Той допълни, че е имал разговор с главния прокурор Борис Велчев, който първоначално бил решен на тази стъпка, но явно нещо го е разкол***о.
"Ако Филчев не беше сменен като главен прокурор, нямаше да се стигне до това дело", категорочен бе Сугарев.

dir.bg

 


Сходни връзки

Скандал между Никола Филчев и ген. Атанасов по делото ”Октопод” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди