изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:28 EEST
Грипна епидемия беше обявена в областите Стара Загора и Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров    
ОбразованиеГрипна епидемия беше обявена в областите Стара Загора и Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров. Вече беше обявена епидемия в общините Пазарджик и Самоков. Засега училищата няма да бъдат затваряни. В учебните заведения в област Стара Загора, обаче, ще бъде въведен "филтър", за да не се допускат болни деца. През последните четири дни там се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания.


Най-много са болните сред децата на възраст до 4 години, както и в ученическа възраст до 14 години.

Въпреки това засега няма учебно заведение в областта, в което да се налага обявяване на грипна ваканция, увери шефът на Регионалния инспекторат на образователното министерство Татяна Димитрова.

Между 19 до 25 януари в област Монтана са регистрирани 184 случая на остри респираторни заболявания, като най-засегната е групата на 5 до 14-годишните деца.

Грипните заболявания все пак протичат в лека и средно тежка форма,

съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването (МЗ), което е осигурило необходимите антивирусни препарати за навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения.

Специалистите съветват при наличие на симптоми на грип всеки да посети незабавно личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

За предпазване от заразяване пък най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. Вирусът спира да се разпространява от болния на втория-третия ден след прихващането му.

Въпреки усложнената епидемологична обстановка,

няма почти никаква опасност от национална грипна епидемия, увери преди два дни националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Експертът и епидемиолозите са спокойни, тъй като най-масово разпространеният щам тази година е като миналогодишния - "Пърт".

При грипа, за разлика от настинката, не са толкова водещи хремата и кашлицата, а силната отпадналост, тъй като при развитието си вирусът отделя различни вредни вещества, които влияят на организма.

Това е заболяване, при което се чувстваме като "смазани" и все ни влече към леглото, така че почти не можем да си позволим това, което успяваме да вършим при обикновената хрема.

 


Сходни връзки

Грипна епидемия беше обявена в областите Стара Загора и Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди