изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:59 EEST
НОВО НАБЛЮДЕНИЕ НА РЯДЪК ВИД В КРАЙМОРСКА ДОБРУДЖА    
Екология На 25 януари орнитолозите от полевия екип на БДЗП - Младен Василев и Стоян Николов, са наблюдавали в района на крайморска Добруджа още един представител от редките за страната дроплови птици стрепет или малка дропла, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Тази зима видът беше вече установен от сътрудници на дружеството по проекта за опазване на червеногушата гъска, финансиран по програма Лайф + на ЕС. Стрепетът е изключително рядък и това е второ потвърдено наблюдение на вида от 2001 г. насам. През последния месец няколко от сътрудниците и членовете на БДЗП в района са регистрирали наблюдения на вида и сведения на местни хора за него. В международен план стрепетът е със статус „Полузастрашен”, като поради сериозния спад в популцията в западната част на ареала и основно в Испания е възможно да бъде класифициран скоро като „Уязвим”.
В България видът се е срещал до 60-те години на миналия век, като последно гнездене е регистрирано през 1975 г. След изчезването му като гнездящ в страната вид, той остава само рядък посетител през зимния период, като птиците, които идват у нас, са вероятно от Украйна.

Обезпокоително е, че видът е наблюдаван в непосредствена близост до територия с гъсто разположени ветрогенератори, които представляват особена опасност за такъв лош летец като малката дропла, посочват от БДЗП. Същевременно наблюдението на птицата става само дни след като в района бе застралян друг изключително рядък вид за нашата фауна – голяма дропла, напомнят от БДЗП. НДТ

 


Сходни връзки

НОВО НАБЛЮДЕНИЕ НА РЯДЪК ВИД В КРАЙМОРСКА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди