изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:23 EEST
ПО-ДЪЛЪГ „АБОНАМЕНТ” ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ    
Общество

За последните три години сочи, че е трайна тенденцията с намаляване броя на лицата и семействата, подпомагани с месечни социални помощи да се увеличава периода, в който те се „абонират” за тези помощи. Докато през предходните години са подпомагани повече семейства за по-кратък период от време, през 2011 година са подпомагани по-малко семейства, но за по-продължителен период от време. Това съобщиха вчера от Регионалната дирекция за социално подпомагане в Добрич.



През декември 2011 г. обект на месечно социално подпомагане по реда на чл. 9. от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане са били 1327 случая. Отпуснатата сума е в размер на 119 115 лева. Броят на подпомаганите семейства е с три по-малко от месец ноември, който пък е месецът с най-голям брой подпомагани през последните три години. През 2010 година обект на подпомагане по този ред са били общо 2048 лица и семейства, За декември подпомаганите са били 1278, като за изплащането на помощите са заделени 112 781 лева.

Данните за цялата 2011 година сочат, че са били подпомагани най-малко от последните шест години семейства – 1931, но сумата е по-голяма в сравнение с предходните години и е 1 336 938 лв. Една от причините за по-продължителното подпомагане е, че е отпаднало изискването семейства, които са подпомагани една година, да не получават помощи през следващата. Очаква сеувеличение на подпомаганите семейства. Повечето от подпомаганите лица са без образование и квалификации и това ги прави неподходящи и нежелани за работодателите. За подпомаганите с месечна помощ лица с  увреждания прави впечатление, че броят им  е намалял за наблюдавания период. В повечето случаи тези лица получават месечна помощ, когато са без доходи. Когато получат пенсии, размер е по-висок от ДМД и подпомагането им се прекратява.

Данните сочат, че през 2009 година девет от десет подпомагани случая са в трудоспособна възраст, както и това, че 15 процента от подпомаганите са лица и  семейства на лица с увреждания. Една трета от всички случаи са на лица, живеещи сами, една четвърт са лица, които образуват двучленни семейства.  Общо децата в подпомаганите семейства са 2104.

През 2010 година тези цифри не са се променили особено. 93,4 % са подпомаганите лица и семейства в трудоспособна възраст спрямо общия брой подпомагани, 10 процента от всички подпомагани  семейства са с лица с намалена трудоспособност, 36 процента са лица, живеещи сами. От 736 семейства с двама родители в 254 от тях и двамата родители са безработни.

 


Сходни връзки

ПО-ДЪЛЪГ „АБОНАМЕНТ” ЗА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди