изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-27 @ 02:43 EET
2 години лишаване от свобода ще търпи 19-годишен за поредна кражба    
Ред и сигурност Две години лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи 19-годишният Николай Т. Славов от гр. Тервел, след като Окръжен съд – Добрич, потвърди наложеното му от Районен съд – Тервел, наказание. Той е признат за виновен в това, че на 17.06.2011 г. в с. Безмер, община Тервел, в условията на повторност и немаловажен случай, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, е отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 500 лв., от владението на жител на селото.

                       Подсъдимият обжалва пред въззивния съд присъдата с искане за намаляване на размера на наложеното му наказание. Пред съдебния състав Николай Славов и неговият адвокат мотивираха жалбата с тежкото семейно положение на подсъдимия. Като смекчаващи вината му обстоятелства бяха посочени неговото самопризнание, самокритичност и фактът, че е върнал откраднатата сума.

            Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, предложи да бъде потвърдено наказанието на подсъдимия като справедливо. Прокурорът поиска прецизиране на присъдата по отношение на заведението, в което трябва да бъде изтърпяно лишаването от свобода, заради противоречие в диспозитива и мотивите й.

            След извършената служебна проверка на присъдата на Николай Славов, Окръжен съд – Добрич, съдът установи, че Районен съд – Тервел, законосъобразно е допуснал провеждането на съкратено съдебно следствие по делото. От събраните в хода на досъдебното производство материали по безспорен начин се доказва извършването на кражбата от подсъдимия и начинът на осъществяването й. Районният съд е съобразил акта си с превеса на отежняващи вината на 19-годишния обстоятелства. Определено му е наказание от 3 години лишаване от свобода, което е намалено с 1/3 и е определено подсъдимият да изтърпи 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

            От свидетелството за съдимост на Николай Славов се установява, че той е осъждан 4 пъти за умишлени престъпления, включително кражби с квалифициращи обстоятелства. Търпял е наказание 8 месеца лишаване от свобода.

            Окръжен съд – Добрич, намира, че предходните осъждания не са постигнали целите на личната и генералната превенция, а наложеното на 19-годишния наказание е справедливо.

            Въззивният съд приема, че има пропуск в обжалваната присъда при определяне на мястото за изтърпяване на наказанието, но той не е съществен и не налага изменението й.

            С тези мотиви Окръжен съд – Добрич, потвърди обжалваната присъда като обоснована, законосъобразна и постановена без съществено нарушаване на процесуалните правила.

            Решението на въззивния съд е окончателно.

            Николай Славов е неграмотен, безработен, не е семеен.

 

31.01.2012 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

2 години лишаване от свобода ще търпи 19-годишен за поредна кражба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди