изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:30 EEST
Помнете Бая Маре - никога повече цианиди в Румъния!    
Екология

Днес, 31 януари, Грийнпийс провежда демонстрации в Букурещ срещу планирания проект за добиване на злато в Роша Монтана. 25 активисти от Румъния, Унгария, Австрия, Италия и Словакия окупираха офиса на Лазло Борбели, румънския министър на околната среда. Активистите настояха да не са два разрешение за използването на цианиди в златната мина в Роша Монтана.



В същото време в няколко европейски града като Будапеща, Виена, Братислава, Любляна активисти протестират пред румънските посолства, като представят исканията на Грийнпийс да се спре проектът за нова мина в Роша Монтана и да се забрани използването на цианиди в златодобива.

В София протест пред Румънското посолство ще се състои на 1.02 от 10ч.

 

Преди 12 години, на 30-ти януари 2000 г. стената на лошо построено хвостохранилище  към златната мина до Бая Маре, Румъния се пропуква. 100 000 кубически метра замърсена с цианиди и тежки метали вода се изливат и замърсяват района.  След това тази вода влиза в река Сомес, река Тиса, като успява да достигне и водите на р. Дунав. Замърсяването убива огромни количества риба в Румъния, Унгария и Сърбия. 
Това е една от най-лошите екологични катастрофи в Европа. 

 

„В общ интерес за целия регион е да се избягват подобни катастрофи. Цианидната технология трябва да бъде забранена в Европа, както Европейския Парламент предложи с резолюция от май 2010 г.” , коментира Гергели Саймън от Грийнпийс.

Чехия, Унгария и Германия вече забраниха използването на цианиди в минната дейност.

 

Сега канадско-румънската компания Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) планира да отвори огромна златна мина за добив с помощта на цианидна технология в близост до Роша Монтана, в Трансилвания, Румъния. Селото се намира в рамките на площ от 16 км ², сред 5 хълма,  има 4 църкви и гробища, исторически център на града, руини на древен замък и римски паметници. Този пейзаж би се разтварял в цианидни утайки в период от 15-17 години. 215 милиона тона руда ще бъдат обработвани с няколко стотици хиляди тона цианид. Като вторичен продукт на минното дело, 215 000 000 тона токсични утайки ще бъдат генерирани и съхранени в долината, защитена от 185-метрова язовирна стена. Резервоарът ще бъде голям няколко стотин хектара, но няма план за изолиране на леглото му. Това означава, че токсичните утайки ще замърсяват не само въздуха, но също така земята и повърхностните води.

 

„Ако се осъществят плановете за бъдещо 16-годишно експлоатиране на мината, Румъния ще остане само с разрушена околна среда, разрушено културно наследство и с хвостохранилище с тежки метали и цианиди, голямо няколко хектара.”-добави Ирина Бандрабур отГрийнпийс-Румъния. „Следващите поколения ще трябва да се справят с това бреме в продължение на деситилетия.”

 

Опасните отпадъци ще бъдат заплаха за околната среда за векове. Физическите последици от потенциални наводнения са непредвидими. Никой не може точно да определи ефекта на предстоящите обилни валежи в момента на изменение на климата.

Деница Петрова

Грийнпийс България

 


Сходни връзки

Помнете Бая Маре - никога повече цианиди в Румъния! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди