изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:30 EEST
Столичен зъболекар слага силикон в гърди!    
Новини
Столичен зъболекар слага силикон в гърдите на подлъгали се по легалната му реклама. Поне десетина дами са били осакатени от него, заяви д-р Страхил Ефремов, един от най-изявените български пластични хирурзи и основател на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.


“Знаем за 18 т. нар. “каубои”, които правят пластични операции, без да имат нужната квалификация за това. Направили сме списък, който предадохме на доскорошния директор на Агенция “Медицински одит” и имахме обещанието, че ще бъдат проверени. Надяваме се това да стане, независимо от смяната на доц. Златица Петрова. Трябва да е ясно кой каква дейност извършва. Повечето от тези “колеги” са от частни болници, чиито собственици се интересуват само от притока на пари. Дали са заклали няколко души в задния си двор или са ги лекували, това не ги интересува”, възмутено коментира хирургът.

Останалите пластични специалисти – ментета са от различни специалности – гинеколози, общи хирурзи, има и лекари без специалност, преминали някакви курсове в чужбина.

В момента експерти от асоциацията изработват новите стандарти в пластичната хирургия. Има заповед на здравния министър и до края на годината те би трябвало да бъдат факт и да влязат в сила. “Контролът обаче остава в прерогативите на държавата. Ето, например институция като Агенцията “Медицински одит”, може да проверява и глобява здравни заведения и клиники за извършване на неразрешени дейности. Драстичните глоби ще регулират пазара. Трябва да работим заедно и с министерството, за да се обсъждат възникнали проблеми и да се решават ефективно”, допълни д-р Ефремов.

Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия излезе с официално становище по повод възникналия през миналата година скандал с използването на опасни френски гръдни импланти. У нас са внесени между 2500 и 4000 чифта импланти, но специалистите са на мнение, че са поставени около 1500 броя. Тези българки трябва да си направят операция за отстраняване на имплантите, дори да нямат оплаквания, тъй като те крият опасности за здравето им.

“Не искаме да плашим хората, но е редно дамите, които са си поставили от френските импланти, да отидат на хирург и да планират тяхното отстраняване. До момента само около 146 българки са ги сменили. Опасността идва от това, че медицинският гел в имплантите PIP е бил заменен с технически. Има данни, че и обвивката на тези импланти също е дефектна. Това води до повишаване честотата на спукване на имплантите, което би причинило възпалителни процеси в организма”, обясни д-р Ефремов.

Повече за тези проблеми четете в предстоящия брой на в. “Доктор”!

Маргарита БЛАГОЕВА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Столичен зъболекар слага силикон в гърди! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди