изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:40 EEST
СБОГОМ НА ИНТЕРНЕТ?: Трайков и Рашидов пред 3 комисии заради АСТА    

Депутатите отхвърлиха предложения в парламента да бъдат изслушани икономическият министър Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов за споразумението АСТА за авторските права в интернет. ГЕРБ пък предложи Трайков и министърът на културата Вежди Рашидов да бъдат изслушани в три комисии. Парламентът не прие серията предложения на "Атака" да има дебати за подписаното преди дни споразумение. Вчера от опозицията поискаха правителството да оттегли подписа си от АСТА.



„Всички знаете, че България е подписала споразумението. Наложително е да дойде тук министър Трайчо Трайков, който е внесъл предложението в Министерски съвет. В МС предложението е минало без какъвто и да е дебат и обосновка. Настояваме решително да дойде министър Трайков, за да даде обяснение”, каза Павел Шопов от "Атака", цитиран от "Фокус".

От партията поискаха и изслушване на Борисов.
„Искате, не искате, темата виси със страшна сила над българското общество. Ако не дадете възможност да стане дебат, ще стане по-лошо. Искаме да дойде министър-председателят, тъй като той е пряк отговорник. Настоявам да дойде в пленарна зала и да даде обяснение по тази точка”, каза Шопов.

"ГЕРБ не бягат от дебат за подписаното споразумение от българския посланик в Токио и мислим, че трябва да има дискусия в обществото в този връзка", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от БГНЕС.  "От името на три парламентарни комисии - икономическата, по транспорта и по културата, внесохме в деловодството на парламента искане за изслушване на двама министри по темата -  Трайчо Трайков и Вежди Рашидов", добави той.

Според него се преекспонират нещата с това подписване. В доклада на министъра на икономиката от 16 ноември 2011 г. пише, че се упълномощава посланика на България в Япония да подпише споразумението при условие на последваща ратификация, подчерта депутатът и добави, че такъв проект за ратификация не е внесен в НС. По думите му парламентът има възможност да внесе в текста резерви по определени текстове в споразумението.

По-рано днес Трайков обясни в телевизионно предаване, че подписът за АСТА е със "симпатично мастило" и споразумението обвързва България, само ако бъде ратифицирано от НС. Министърът обеща да има дебати по темата.

Депутатът от левицата Петър Курумбашев обаче репликира по-късно, че няма подписан международен договор със "симпатично мастило". Процедурата по обсъждане в НС трябваше да се случи преди да се полага подписът, отбеляза той, цитиран от БТА.

WWW.DIR.BG

 


Сходни връзки

СБОГОМ НА ИНТЕРНЕТ?: Трайков и Рашидов пред 3 комисии заради АСТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди