изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:30 EET
ПОЛИТИЧЕСКИ БОЙКОТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА    
Новини

Общинските съветници от ГЕРБ, ДПС и политическо движение "Социалдемократи" не подкрепиха голяма част от предложенията за решения на администрацията и така на практика блокираха в голяма степен дейността й. На напрегнато заседание на Общинския съвет вчера представителите на трите политически сили дори пренебрегнаха пожарната безопасност в населените места. За сметка на това ОбС вече ще си има освен председател и двама зам.-председатели.



Първото предложение, което не бе прието, бе отчет за работата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни за 2011 година. "За" гласуваха 10 съветници - от БСП и ЗНС, а останалите 11 се въздържаха. По същата схема не бе одобрена план-сметката за разходите за дейност "Честота" за 2012 година. Това предизвика реакция от страна на финансовия зам.-кмет Дико Иванов, който сподели: "Трудно ми е да определя поведението на част от присъстващите". По думите му, неприемането на план-сметката, както и на други важни за общината решения, е в ущърб на жителите на селата. Не се прие и приходно-разходна сметка за извънбюджетните средства на общината през бюджетната 2012 година.

Съветниците ГЕРБ, ДПС и ПД "Социалдемократи" се въздържаха и при гласуването за отпускане на средства за гориво на оперативен автомобил "Лада Нива" и финансово осигуряване на дейността на сформираните младежки противопожарни отради в училищата. По предложение на общинския съветник от БСП Ганчо Василев точката бе прегласувана, но отново не бе подкрепена от представителите на трите политически сили. Началникът на Втора районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Пламен Петров изрази разочарованието си от решението и сподели, че не може да си обясни каква е причината за него. Той посочи, че службата разполага с два автомобила - един от щата на МВР, а другият дарен от община Добричка. След взетото решение на ден огнеборците ще имат 5 литра гориво - крайно недостатъчно за голямата територия, която обслужват. Петров попита дали при това положение трябва да направи съкращения сред четиримата служители, които работят в службата. "Подценявате пожарната безопасност на територията на общината. Нашата дейност се блокира на над 80 процента", допълни той. По предложение на Ганчо Василев ОбС излезе в 20 минутна почивка, чиято цел бе отговорниците на групи да вземат решение за по-нататъшния ход на сесията.  

И след почивката голяма част от направените предложения не бяха приети от представителите на трите политически сили. Сред тях са отчет за изпълнение на Програмата за управление и разпореждане с имотите общинска собственост за 2011 година, Стратегия за управление на общинската собственост на община Добричка за периода 2011-2015 година, не бе взето решение за предоставяне и актуализиране на ползването на мерите и пасищата на територията на общината. Сред гласуваните докладни бяха Програма за развитието на читалищната дейност през настоящата година, основни въпроси за внасяне от общинската администрация за обсъждане на заседания на постоянните комисии и ОбС през 2012 година, няколко отлагания за отпускане на финансови средства за болни жители на общината. Подкрепа срещна и докладна записка на зам.-кмета Дико Иванов във връзка с допуснати технически грешки при вземане на решение за отстъпено право на строеж върху имот за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци край село Стожер. Стана ясно, че едната грешка е при изчисляване стойността на отстъпеното право за отделните общини. Според новото решение и осемте общини ще трябва да заплатят по-големи суми от гласуваните на предното заседание.

В края на сесията бяха избрани двама зам.-председатели на ОбС. Предложението да има двама заместници бе направено от трима членове на Председателския съвет - Петър Желев /ПД "Социалдемократи"/, Петър Петров /ГЕРБ/ и Пламен Недев /ДПС/. Донко Марев от БСП зададе въпроса: "Каква е целта - повишаване на научния потенциал на ОбС, на мисловните процеси в него или подпомагане дейността на председателя?". По думите му, "ако трябва да се увеличават доходите на някого - това е друг въпрос". Според Марев, и без това съветниците получават неприлично високи заплати за дейността си - по около 300 лева за пет часа работа, или по около 60 лева на час. Съветникът предложи зам.-председателите да са трима. Петко Игнатов го подкрепи, но посочи, че ОбС в Добрич има зам.-председател, който обаче не получава допълнително пари за тази си дейност. "Дали ще са двама или трима няма значение, важното е нещата да вървят. Днес ние показахме, че не вървят, куцат", каза председателят на ОбС д-р Даниела Йорданова. В крайна сметка с гласовете на съветниците от ГЕРБ, ДПС и ПД "Социалдемократи" бе решено зам.-председателите да са двама. Предложени бяха три имена - на Петър Желев, Пламен Недев и Димитър Стоилов. До редакционното приключване на броя изборът не бе приключил.

"Атаката е срещу Петко Петков - така коментира пред журналисти създалата се ситуация кметът на община Добричка. - Съветниците трябва да работят за хората, така те не изпълняват клетвата си".  НДТ

 


Сходни връзки

ПОЛИТИЧЕСКИ БОЙКОТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПОЛИТИЧЕСКИ БОЙКОТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА
Автор: Anonymous да 2012-02-02 @ 10:32 EET
Ами щом не са кадърни да вземат решения да освобождават постовете има други кандидати,които ще си вършат работата като хората.Тез май наядени ,че не се търпи повече.Как не ги е срам?
ПОЛИТИЧЕСКИ БОЙКОТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА
Автор: Anonymous да 2012-02-02 @ 11:51 EET

Общинските съветници на ДПС нямат лично мнение.Те гласуват както им се нареди от лидера им БЕРОЛ.ГЕРБ и Социал демократите имат лични амбиции.Те винаги се въздържат.Гласуват си само заплатите Като гражданин на общината съм възмутен от  поведението на общнските съветнци.Как ще пазим хората и посевите си от пожари? Сега следва да не се приеме и бюджета.Приканвам общинските съветници които могат да мислят самостоятелно да гласуват както те преценят.Берол не е най умния от тях.Които не могат да мислят сами да разговарят с хора от селата си.Обикновенните граждани могат да преценяват нещата.Изборите отдавна минаха и е време за работа.Не пречете кат не можете да помагате.

 

ПОЛИТИЧЕСКИ БОЙКОТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА
Автор: Anonymous да 2012-02-02 @ 12:35 EET

Тези полудяха, сега трябва да затворим и десетина учулища. Няка ли кой да каже на Борисов какво правят неговите хора в общината ни.

ПОЛИТИЧЕСКИ БОЙКОТ В ОБЩИНА ДОБРИЧКА
Автор: Anonymous да 2012-02-02 @ 12:45 EET
Неграмотник!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди