изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:42 EET
Над 70 загинаха, стотици ранени на мач в Египет    
По светаНай-малко 73-ма загинаха при сблъсъци между футболни фенове на стадиона в Порт Саид в Египет след мач между местния отбор Ал Масри и гостуващия Ал Ахли, завършил с победа за домакините с 3:1. Стотици са ранените. Армията влезе в града. Зам.-министърът на здравеопазването Хешам Шейха нарече сблъсъците "най-голямото бедствие в историята на футбола в Египет", съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. 

Според очевидци мелето започнало, когато фенове на Ал Ахли разгърнали плакати с обиди, а привърженик на Ал Ахли слязъл на игрището, размахвайки железен прът.
Феновете на Ал Масри нахлули на терена и нападнали играчите на Ал Ахли, след което се втурнали да атакуват привържениците на противниковия отбор по трибуните с камъни, бутилки и бомбички.
Повечето от жертвите са стъпкани от изпадналата в паника тълпа или паднали от трибуните. Сред убитите има и полицаи.

Телевизионни кадри показаха фенове, преследващи футболисти на Ал Ахли. Малка група полицаи се опитаха да защитят играчите, но бяха пометени от запалянковците.

Фелдмаршал Мохамед Хюсеин Тантауи, ръководител на управляващият страната военен съвет, изпрати два хеликоптера, за да евакуират част от Ал Ахли и феновете му, както и да карат ранени до военните болници, съобщи Ройтерс.

Пратеникът на Би Би Си в Кайро Джон Лейн съобщи, че много фенове носели ножове. Той коментира, че липсата на сериозна охрана на стадиона е допринесла за сблъсъците.
"Това не е футбол, а война и хора умират зад нас. Силите за сигурност ни оставиха", оплака се футболистът на Ал Ахли Мохамед Абу Трика.

Министерството на вътрешните работи обяви, че са арестувани 47 души.

Малко по-късно армията разположи части в Порт Саид, за да предотврати по-нататъшни сблъсъци между фенове, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Военни охраняват и пътищата около града.

Генералната прокуратура на Египет започна разследване на безредиците, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
Премиерът Камал ал Ганзури свика извънредно заседание на правителството в четвъртък, за да обсъди ситуацията.

Малко след трагедията египетските власти решиха да уволнят губернатора на провинция Порт Саид.

Движението "Мюсюлмански братя", което доминира в бъдещия парламент, обвини привържениците на сваления президент Хосни Мубарак, че са отговорни за насилието в Порт Саид.

Футболната федерация на Египет преустанови всички мачове в клубния шампионат и обсъжда пълно отменяне на срещите.
Клубовете Ал Итихад и Смоуха обявиха, че се оттеглят от първенството.

След съобщението за сблъсъците в Порт Саид, телевизия показа пожар на стадиона в Кайро, където след първото полувреме главният рефер спря мача между Замалек и Исмаилия.

Президентът на международната федерация по футбол ФИФА Сеп Блатер нарече "черен ден" за футбола трагедията в Порт Саид.
"Натъжен и шокиран съм, че толкова много футболни фенове са загинали и са пострадали. Такава катастрофа е невъобразима и не би трябвало да се случва", каза той в комюнике. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Над 70 загинаха, стотици ранени на мач в Египет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди