изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:36 EET
Младите българи от украйна отново се събират заедно    
Общество

От 2 до 5 февруари 2012 г. в украинските Карпати ще се проведе поредната Зимна среща на бесарабските българи. Над 80 младежа от Одеска област за пореден път ще се съберат заедно в ски курорта Славское по инициатива на Българския младежки клуб „Актив“. Целта на тази среща е популязирането и запазването на родните традиции чрез активна почивка. Инициативата за провеждането на подобни срещи се роди в една от социалните мрежи още през 2008 г.

PN 031-12 PN 030-12 PN 029-12 032



 

Тогава за пръв път през последните 20 години в околностите на българското село Нова Ивановка (Одеска област) се проведе събор на младите бесарабски българи, живеещи извън родното място. Тази идея не само се запази и намери подкрепа сред участниците, но и се провежда всеки сезон, вместо планираното веднъж годишно събиране.

Марина Константинова, координатор на срещата, член на БМК „Актив“:

„Активизирането на младите българи в Украйна значително се забелязва през последните 4 години с появата на нашата организация. Всеки месец ние организираме най-различни мероприятия като концерти, фестивали, конкурси, лекции, изложби, благотворителни акции и всички те са с българска тематика. Имаме голяма подкрепа от нашите хора тук в Одеса, а това несъмнено говори за присъствието на българския дух и за желание да оставаме будни и активни.

Срещата в Карпатите не е случайна. В този регион живеят предимно украинци, поляци, унгарци. Българи практически няма. От една страна ние ще покажем присъствието на българите в Украйна, от друга целим да се „загубим сред другите, за да намерим себе истинските““.

Срещата се провежда с подкрепата на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Информационна подкрепа: www.bg-ua.org – Информационен портал на българите в Украйна. 

Марина Константинова 

Максим Димитров

 


Сходни връзки

Младите българи от украйна отново се събират заедно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди