изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:30 EET
Костов иска отмяна на мораториума за шистовия газ    
Политика

   Синята коалиция предлага да бъде отменен мораториумът на шистовия газ. Иван Костов заяви, че е получил становище от БАН, според което е неразумно България да изпусне шанса за добив на шистов газ. На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. Това стана, след като заради масовите протести Министерски съвет оттегли решението си за договор с американската компания "Шеврон".



„След запитване до председателя на БАН акад. Никола Съботинов получихме негов отговор, с който той изпрати становище, което е прието от Геологическия институт. Там приемат проучването за шистов газ при строг контрол и считат, че е неразумно България да изпусне този шанс. Това е първото официално запознаване с най-авторитетната възможна експертиза. С този акт на забрана Народното събрание, поддавайки се на панически страхове, предизвикани от външен натиск, забрани извършването на цяла серия сондажи за проучвания в друга посока”, заяви днес Костов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че колегите му от Синята коалиция Михаил Михайлов и Иван Иванов са изработили предложение за решение на парламента за вдигане на мораторима, към което той се присъединява.

"Енергийната сигурност на България минава през разширяване на енергийната й независимост. Предлагаме да защитим националната сигурност на страната", коментира и самият Иванов.

От Синята коалиция скриха въпроса, който са задали на БАН за шистовия газ и прочетоха само отговора. Това обаче заяви пред журналисти депутатът от БСП Георги Божинов. „Ако запитам БАН през 2012 г. освен сняг ще вали ли и дъжд, какъв ще бъде отговорът и нужно ли е да си академик”, попита той.
Божинов припомни, че Коалиция за България е внесла законопроект да бъде забранен методът на хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ.
"Този метод е само един от многото за проучване на шистови находища и единствен за добив. От този метод следва – забранено ли е да се проучва в България за находища – не", подчерта Божинов.

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков коментира неотдавна, че кампанията с протестите срещу добива на шистов газ е била организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа.
"Има върхушка, която е мотивирана и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес", каза той.

http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 

 


Сходни връзки

Костов иска отмяна на мораториума за шистовия газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди